Начало Новини Актуално Министър Богданов обсъди икономическите отношения с посланика на Великобритания

Министър Богданов обсъди икономическите отношения с посланика на Великобритания

Актуално

Активизиране и задълбочаване на икономическите отношения между двете страни обсъдиха министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и посланикът на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия у нас Н. Пр. Роб Диксън.

Двамата разговаряха за потенциала и възможностите, които има за партньорство между България и Обединеното кралство в сферата на търговията, технологичният сектор и микроелектрониката. Двамата се обединиха, че тези сектори представляват голям интерес за фирмите от Великобритания и те дава възможност за разширяване и надграждане на сътрудничеството между двете страни.

Посланик Диксън изтъкна, че британската страна е заинтересована от сътрудничество с български компании във високотехнологични сектори.

Министър Богданов посочи, че Обединеното кралство е един от важните търговски партньори на страната ни, като двете държави имат много добър потенциал за развитие.

Само за първите три месеца на 2023 г. българският износ за Великобритания бележи ръст от над 90 % и възлиза на 372.1 млн. евро. Общият стокообмен за тримесечието е 625 млн. евро, като нараства с над 127 %, спрямо същия период на 2022 г.

Богданов подчерта още, че България може да предложи много възможности на британските компании, като свързваща точка между Европа и Азия. По думите му чрез организиране на двустранни бизнес форуми и събития, съвместно с Британско-българската бизнес асоциация, ще се подпомогнат български компании да излязат и да се развиват на британския пазар

Източник: Агенция КРОСС

Снимка: BTA

Още новини