Начало Новини Актуално Министър Аврамова: Воден апокалипсис в България не се задава

Министър Аврамова: Воден апокалипсис в България не се задава

Актуално

Петя Аврамова - пресконференцияВоден апокалипсис в България не се задава. Появилите се през последните дни информации за състоянието на водоизточниците и язовирите в България са спекулации, които целят насаждане на страх сред населението. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на пресконференция днес. Ако някой се опитва да всее страх у хората за липсата на вода, то това е абсолютно непочтено, подчерта Аврамова и допълни, че темата се използва от БСП, която вероятно се готви за дебатите в Парламента. Вероятно се подгрява за тези дебати, но смятам, че е некоректно това да става чрез заиграване със страха на хората, беше категорична Аврамова.

Тя подчерта, че би искала да получи конструктивни предложения от опозицията по време на парламентарните дебати.  Очакваме да се обсъди идеята за обединението на ВиК дружества в холдингова структура, която да поема като буфер проблемите в отрасъла, посочи министър Аврамова. Подготвен е доклад с мерки за стабилизиране на ВиК отрасъла, които тепърва ще се обсъждат за намиране на най-добър вариант, стана ясно още на пресконференцията.

Добре е да се обсъди и идеята за единна цена на водата в цялата страна, както е при  електроенергията, като се запази прагът на социална поносимост, каза още регионалният министър.

Петя Аврамова съобщи, че язовирите се следят всекидневно и даде пример с нивата на водата в няколко язовира, които през последните дни станаха обект на медийни публикации. По данни, които се събират в МОСВ, за наличните водни обеми в язовирите, ако водните количества в яз.Тича се използват само за питейно - битови нужди, ще стигнат поне за 30 месеца; в яз.Камчия - за 10 месеца; в яз.Асеновец - за 4,5 месеца; в яз.Бебреш за поне 3 месеца.     

Министърът обясни още, че освен от язовирите всички ВиК дружества за водоснабдяване на населението използват допълнително повърхностни и подземни водоизточници, речни водохващания, картирани извори, кладенци. Към момента воден режим има въведен в няколко по-малки населени места в областите Ловеч, Габрово и Сливен, като причината за това е намален дебит или замръзнал водоизточник, стана ясно на пресконференцията. Всички ВиК дружества са предупредени да следят денонощно нивата и при необходимост да предупреждават своевременно кметовете за евентуално въвеждане на режими. Хората трябва да знаят, че е по-добре режим на водата да бъде въведен по-рано, отколкото когато стане късно, подчерта регионалният министър.

На пресконференцията стана ясно още, че съгласно месечният график на МОСВ за използване на водите на комплексните и значими язовири за питейно водоснабдяване са разпределени 6,25%, за промишлено - 2,12 %, за производство на електрическа енергия - 84,96%, за екологични нужди - 6,47%.

ВиК секторът е един от най-недофинансираните през последните години, като за подобряване на състоянието на ВиК мрежата в страната са необходими над 12 млрд. лв., каза заместник-министърът  на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

И докато при пътищата чрез въвеждането на тол система този проблем е на път да бъде решен и пътният сектор да стане първият, който ще е на абсолютна самоиздръжка, във ВиК отрасъла е по-сложно, стана ясно от думите на Нанков. Според него причината е, че ВиК услугата не може да се предлага изцяло на пазарен принцип и трябва да се запази прагът на социална поносимост. По думите му в новия Закон за ВиК, който е в процес на подготовка, темата за социалната поносимост трябва да се обвърже със социалните помощи. 

В същото време статистиката показва, че несъбраните вземания от ВиК операторите от частни абонати за миналата година са над 80 млн. лв.

Още новини