Начало Новини Актуално Министър Асен Василев: Днес поставяме ново начало за общуването на приходната администрация с българските граждани и биз

Министър Асен Василев: Днес поставяме ново начало за общуването на приходната администрация с българските граждани и бизнеса

Актуално

Днес поставяме ново начало за общуването на приходната администрация с българските граждани и бизнеса. Започнахме преглед на това как се харчи публичният ресурс, проверяваме как се събират данъците, как работи Агенция Митници - това анонсира днес министърът на финансите Асен Василев на съвместна пресконференция с изпълнителния директор на Националната агенция за приходите Румен Спецов и с директора на Агенция Митници Павел Тонев, която се проведе в Министерството на финансите.

Министър Василев съобщи, че на база на анализ на дейността на НАП, който е направен, става ясно, че фирмите, които са получили публични средства - от обществени поръчки и плащания по програми от държавата, са с установена доста силна концентрация на публичните средства. През 2020 г. държавата е платила на частни фирми 15,8 млрд. лв., от които 3,4 млрд. лв. са платени на 7 фирми. През тази година, за първите четири месеца, 3 фирми са получили 1,3 млрд. лв. от публичния ресурс. Проверките на НАП на фирмите ще започнат от точно тази концентрация на публичен ресурс, като ще се проверят и всичките подизпълнители, чак до края на веригата. Изискваме от всички министерства, агенции и държавни предприятия разрешение, за да можем да направим публичен списъка с тези фирми - коментира финансовият министър.

Министърът каза още, че тъй като от много време има публичен интерес за отписванията, които НАП прави на изтекли по давност задължения, от днес на страницата на НАП е достъпна специализирана рубрика Прозрачно управление и тези данни могат вече да бъдат видими от обществеността. На годишна база НАП отписва между 2-3 млрд. лв. задължения - това са задължения, които НАП не са успели да съберат, като от 2017 до 2020 г. са отписани общо 10 млрд. лв. задължения - обяви финансовият министър. Същото така е публикуван и списък на длъжниците към фиска към момента, това са фирми, които към днешна дата дължат големи суми, над 5000 лв., към НАП. Общо дължимата сума е 9,9 млрд. лв., най-големият длъжник е натрупал задължения от 161,5 млн. лв., има и такива с по над 50 млн. лв. Част от тези дългове може да са трудносъбираеми, първите сто фирми от този списък дължат над 2 млрд. лв. - коментира Асен Василев.

Министър Василев съобщи, че през 2019 г. в Агенция Митници е премахнато звеното за последващ контрол - това означава, че оттам не могат да правят тематични проверки, проверки на рискови фирми, след като стоките минат границата, затова новото ръководство в бърз порядък ще възстановят това звено в структурата на Агенцията, чрез промени в правилника й. Ще бъде заложено и ново изискване към всички служители на АМ, те ще минават през проверка на техните доходи, имотното им състояние и влогове, те ще се отказват от банковата тайна и ще позволяват на НАП да достъпва техни фирми, имоти и доходи в страната и чужбина - така ще се засили доверието в системата на митниците.

Краткото обобщение на финансовия министър е: виждаме картина, която е силно притеснителна, картина на системно несъбиране на данъчните постъпления, с премахнат последващ контрол над фирмите в страната; картина, която е позволила да се натрупат огромни дефицити в системата - било чрез измами, било чрез избягване на плащане.

Асен Василев каза още, че от днес започва решаването на тези проблеми, защото ако държавата не си събере постъпленията няма как да има пари нито за пенсии, нито за здравеопазване, нито за образование.

Той очерта и първите мерки на новите ръководства на приходната администрация, които ще бъдат предприети: започваме проект по електронно фактуриране - фактурите да не се предават 14 дни след приключването на месеца, а обменът на фактури да става в реално време; контролът на ДДС на фирмите ще е още при регистрацията - когато се прави регистрацията на фирмата, тя да бъде наблюдавана, за да не може да се създават фирми, създадени само за източване на ДДС; ще има публичен контрол на получателите на пари по обществени поръчки, чрез проверка от НАП на големите получатели, също така в обществените поръчки ще бъдат заложени критерии, които при изплащането на средствата ще могат да бъдат следени - по това се работи с АОП. Има и още мерки, които допълнително ще бъдат обявени. Целта е да подобрим работата на приходните агенции и да сменим практиките, процедурите и начините, по които те са работили досега, за да не се допусне течът от 2-3 млрд. лв. на година.

Министърът обобщи и изпълнението на бюджета към този момент, като акцентира, че приходите вървят по план, има малко изоставане на приходите от акцизи в Агенция Митници, които се очаква да бъдат наваксани, разходната част на бюджета също се изпълнява по план. По отношение на разходите министърът посочи че една голяма част от възможността за преструктуриране на бюджета, за да се използват тези разходи за цели, които не са залегнали в закона за държавния бюджет, приет от НС, са изхабени в първите четири месеца на годината - напр. мерките 60:40 и мерките за допълнителните 50 лв. към пенсиите за април и за май не бяха осигурени чрез актуализация на разходите, а чрез преструктуриране. Финансовият министър каза, че е намерен резерв и както вече беше анонсирано, мярката за 50 лв. допълнителни средства за всеки пенсионер продължава. По отношение на мерките за фирмите, той съобщи пред медиите, че през следващата седмица, заедно с министъра на икономиката Кирил Петков и с министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев, ще обявят мерките за бизнеса, работи се и много активно с министъра на туризма за намиране на варианти за облекчения и подпомагащи мерки за туристическия бранш.

 

Още новини