Начало Новини Актуално Министър Анна - Мария Борисова: Ако двете болници не се слеят, една стотинка няма да дам на Стара Загора

Министър Анна - Мария Борисова: Ако двете болници не се слеят, една стотинка няма да дам на Стара Загора

Актуално

Внеделя, 11 юли, в залата на Областна администрация - Стара Загора, се проведе 3-часова работна среща на здравния министър Анна-Мария Борисова с всички, които са професионално ангажирани с изработването на Национална здравна карта в областта - директори на болници, РЦЗ, РЗОК, РИОКОЗ, представители на браншовите съюзи, пациентските организации, както и кметовете и председателите на общинските съвети, на чиято територия работят здравни заведения.

На срещата не бяха допуснати председателите на двете синдикални организации в най-голямата болница в областта - МБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович", както и медиите. След срещата министърът отдели 7 - 8 минути за отговори на журналистически въпроси, които вестник Старозагорски новини публикува без редакторска намеса:

- Г-жо министър, обсъждахте ли сливането на двете болници в Стара Загора (МБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович" и Университетска болница)?
- Не, не сме обсъждали, въобще.

- Къде ще бъдат създадени високотехнологични болници?
- Ако двете големи болници в Стара Загора се слеят, аз ще наградя това нещо с няколко милиона. Ако не се слеят, на Стара Загора една стотинка няма да дам.

- Какво означава да се слеят двете болници?
- Те трябва да се преструктурират и да се оптимизира работата. Не може да има две ендокринологии, две гастероентерологии, две хирургии, две ортопедии - всичкото по две. Това е икономически неизгодно, няма смисъл, просто няма смисъл. Това е една структура, която трябва да се оптимизира, за да живее добре. На едната й липсва едно, на другата и липсва друго. Те работят поотделно непълноценно. Те не са затворен кръг. Те трябва да бъдат заедно. Това е разумното решение, разберете го. И аз бих подкрепила едно такова разумно решение, с няколко милиона, повтарям го отново. Стара Загора ще спечели от това обединение не само защото ще пратя милионите. Тя ще спечели, защото ще има една нова, по-жизнена, по-добра болница, където ще има всичко колкото трябва и всички специалности, а не eдно да липсва в едната, друго да липсва в другата. Съгласете се, разумното решение е това. Но аз оставих колегите сами да си обсъдят, сами да решат. Каквото решат, аз ще го приема.

- До кога очаквате техния отговор?
- До 25 юли.

- Какво да решават те, след като вие сте принципалът?
- Аз не желая да администрирам. Аз искам те да съзреят, че е добре да го решат по този начин. Иначе аз съм принципал, мога да го направя, но не желая силово.

- Г-жо министър, нека да уточним, тъй като изтече противоречива информация. Ще има ли високотехнологични болници след орязване бюджета на МЗ?
- Това са европейски пари и ние ще правим това високотехнологично оборудване с европейски пари, които нямат нищо общо с бюджета на МЗ.

- Колко ще бъдат за страната тези високотехнологични болници?
- Това ще се прецени, ще има два големи центъра за лъчелечение, може би и три - това ще го решим в зависимост от средствата, с които се разполага и като преценим колко ще ни струва един отделен център, за да не разхвърляме нещата. Освен това ще има от 8 до 10 други центъра за ранна диагностика. С други думи - 2 или 3 големи центъра за адекватно лечение, тъй като линейните ускорители упорито се развалят напоследък и имаме лошо, неадекватно, непълноценно лечение - всъщност това е причината ние да решим да правим големи центрове за лъчелечение, за да могат нашите пациенти да се лекуват, а не да спира от време на време ускорителят, ракът не чака. Той се развива. Какво става с този човек, които ние сме го почнали и недовършили?! Ще го почнем пак след 1 месец, но неговият рак е отишъл напред. И затова ние наблягаме върху лечението, което трябва да бъде адекватно, своевременно и пълноценно. И за това ще дадем десетки милиони, за да направим два или три такива центъра за добро, качествено, със съвременни апарати лъчелечение. Що се отнася до диагностиката - 8-10 центъра, може и 6 - зависи от парите, ще направим финансов разбор. Тези центрове са за ранната диагностика отново на раковите заболявания. Нашата национална стратегия е борба с раковите заболявания. Оказва се, че в нашата страна нараства процентът на смъртността на раковите заболявания, увеличава се честотата на раковите заболявания, късно слагаме диагнозата, не провеждаме адекватно лечение, няма скрининг. Трябват пари и ние трябва да спечелим Европа да ни даде 148 милиона, които ние ще вложим точно за превенция на раковите заболявания. Специалистите онколози - направих консултация с тях, обясних им за какво оборудване става дума и те ме увериха, че няколко години след като направим това оборудване, ние ще имаме снижение на смъртността от ракови заболявания с около 20%. Аз бих била най-щастливият човек, ако това се случи.

- От казаното дотук се разбира, че изграждането на високотехнологичен център в Стара Загора минава през сливането на двете болници. Няма ли друг вариант?
- Няма.

- По какъв начин готвената реформа ще засегне частните болници?
- Частните болници са поставени наравно с държавните, но при условие, че те изпълняват изискванията, каквито са към държавните. Частните болници трябва да имат денонощно на разположение специалисти, които да приемат спешни случаи. Частните болници трябва да приемат и тежките случаи, а не както обичайно сега - да се освобождават от тях и да ги пращат в държавните болници. Частните болници, след като ще искат обществен ресурс, те трябва да работят по правилата на общественото здравеопазване, това ще бъде изискване към тях. Ние трябва да бъдем еднакво взискателни към всички - и частни, и държавни, и общински. Всички наравно.

- Във връзка със здравната карта, която обсъждахте днес, ще има ли съкращаване на легла в Стара Загора?
- В момента ние не работим здравна карта. В момента ние минаваме да видим във всички области какво е състоянието на здравеопазната система, за да укрепим онези структури, които имат нужда от подкрепа, за да работят по-добре. Да похвалим тези структури, които работят добре, и накрая да укорим онези структури, които са всъщност кухи структури. Има ги и трите вида. Ако аз исках да правя административна реформа, щях да издам една заповед да си намалят примерно леглата с пет, десет, двадесет процента - с колкото преценя, но аз не го правя това, а напротив. Ние сме разгледали всяка област, всяка болница, всяко отделение във всяка болница и проучваме с какви клинични пътеки се работи, за да можем да разберем ефективно ли работят отделенията в България, респективно клиниките. Ние разглеждаме ефективността в работата, защото въпросът не е дали имаш етикет за еди-какво си отделение - неврологично, хирургично, вътрешно или каквото и да е било. Важното е зад тази табела какво се крие, има ли ефективност в работата, създава ли се добър продукт, лекуват ли се наистина адекватно болните - това, което е задача на всяко едно от отделенията и на специалистите, които работят вътре. Аз гледам как се работи.

Още новини