Начало Новини Актуално Министър Ангелкова: Започва въвеждането на данните в Единната система за туристическа информация

Министър Ангелкова: Започва въвеждането на данните в Единната система за туристическа информация

Актуално

ЕСТИОт 21 февруари 2019 г. започва въвеждането на база данни в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) и така хотелиерите ще могат да се включат в нея. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконференция за представянето на ЕСТИ, която ще свърже в реално време и по защитени канали информационните регистри на хотелите с Министерството на туризма, НАП, МВР, общините.

До 1 октомври 2019 г. предвиждаме гратисен период, през който в ЕСТИ следва да постъпи информация за всяко място за настаняване в страната. Министър Ангелкова увери, че системата е вече разработена на високо технологично ниво, тя ще помогне да се увеличат приходите от нощувките и допълнително ще гарантира сигурността на туристите. Чрез нея ще се отразява истинският брой настанени в туристическата база и реализираните от тях нощувки. Системата ще оптимизира събираемостта на постъпленията от туристическата дейност. Така ще се изсветлят и реалните приходи в отрасъла и ще се ограничи сивият сектор в него.

Министерството на туризма е централен администратор на ЕСТИ. Паралелно ведомството стартира и обучението на представители на бизнеса и общините как да прилагат софтуерното решение.

 Пилотно проектът вече е задействан в пет общини – Столична, Бургас, Враца, Созопол, Велинград, които имат 80-90 процента готовност да го прилагат реално, стана ясно от думите на министъра.

Тя подчерта, че според изискванията на Закона за туризма ЕСТИ няма да е публична и до нея ще имат достъп определен кръг оторизирани потребители от Министерството на туризма, НАП, МВР, общините и местата за настаняване чрез техните администратори.

Санкции през гратисния период няма да се налагат. Според закона санкциите за неподаване на данни в ЕСТИ варират от 1000 до 3000 лв. При повторно нарушение санкцията става двойна, а при трето ще се пристъпва и към заличаване и отнемане на лиценза. Министерството на туризма ще прави на всеки две седмици мониторинг как функционира системата.    

При представянето на системата бяха демонстрирани възможностите на софтуера. Обучителен клип ще бъде изпратен на общините и туристическия бизнес, за да ги улесни при внедряване на технологията.

Огнян Траянов, изпълнителен директор на фирмата изпълнител „ТехноЛогика“, съобщи, че системата вече е завършена, инсталирана и защитена в държавния хибриден частен облак. Тя се поддържа от екип и нужната информационна структура така, че да няма прекъсвания. Осигурени са три начина за попълване на данните – система към система, чрез файлове или през браузер в интернет. Чрез единен инструмент държавната администрация ще може да прави справки и анализи за туристическите данни. Системата е една от първите, интегрирани с централните елементи на електронното управление, и ще позволява електронна автентикация, електронно връчване и междурегистров обмен, което разрешава работа на едно гише, поясни Траянов.    

Доброто управление е електронното управление. ЕСТИ е силна платформа не само за управление на туризма, но и за бизнеса, и за статистиката, каза присъстващият на срещата зам.-кмет на София доц. д-р Тодор Чобанов. Той благодари за правилния подход на министерството при подготовката на системата, който включва гъвкавост, гратисен период и възможности за обучение. Системата бе подкрепена и от кметове и зам.-кметове на пилотните общини.

Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ постави акцент върху функциите на ЕСТИ да изсветли сивия сектор в туризма, който е с голям принос за БВП на България. Системата ще компенсира липсващата информация между институциите, подчерта той и увери, че бизнесът ще бъде улеснен от разработката, защото не изисква разходи за нов хардуер. Според неговата оценка заради ЕСТИ Министерството на туризма се очертава да е сред претендентите за една от наградите „Икономика на светло“, които асоциацията традиционно присъжда.

Подкрепа за новата система изказа и Константин Бояджиев, член на УС на Националния борд по туризъм и изпълнителен директор на „Галакси Инвестмънт Груп“ – дружество, собственик на международните вериги „Хилтън“ и „ИнтерКонтинентал“. Той изтъкна, че ЕСТИ реално ще повиши прозрачността в отрасъла и изказа готовност хотели на компанията и борда да бъдат включени в периода за обучение и тестване.    

На срещата присъстваха също съпредседателите на БХРА Атанас Димитров и Бранимир Миланов, представители на ръководствата на пилотните общини и др.

Още новини