Начало Новини Актуално Министър Андрей Цеков: Правим 8-годишна програма за планиране на основните ремонти на пътища и мостове

Министър Андрей Цеков: Правим 8-годишна програма за планиране на основните ремонти на пътища и мостове

Актуално

МРРБ не разполага с текуща информация как е бил поддържан общинският мост в Царево, на който загубиха живота си трима човека в наводненията. Както знаете, прокуратурата в момента прави проверка. Причините за компрометиралия се мост вероятно са комбинация от технически, антропогенни и природни, което бъдещата инженерно-техническа експертиза ще покаже.

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков в предаването „120 минути“ на БТВ.
Региоталният министър даде информация за другия мост, който се срути край Варвара и който е част от републиканската пътна мрежа. Проверка на МРРБ е установила, че мостът е строен през 90-те години на миналия век, като е проектиран по всички правила и норми. През 2005 г. е правен ремонт на горното строене. Инспектиран е през 2018 и 2023 година и е констатирано, че състоянието му е много добро.

„Сега огромна вълна е подкопала фундамента на моста“, обясни регионалният министър и допълни, че подобни съоръжения се изчисляват при най–висока степен на риск и тепърва ще се обследва дали е бил стъпил на здрав фундамент. Министърът разказа, че екипите на Областното пътно управление са направили проверка веднага след наводнението и са установили, че устоят на моста е бил силно компрометиран от водната вълна. Поради това, че е едиственият обход към Варвара и Резово, пътните експерти са започнали веднага укрепване чрез заскаляване, за да може с изграждането на временен мост да се поеме тежестта на трафика.

Цеков допълни, че има системен проблем в държавата при планирането на поддръжката и изграждането на пътната инфраструктура в страната. Независимо от проверките на Института по пътища и мостове на републиканската пътна мрежа и съоръженията по нея планирането е нещо, при което изоставаме. Затова нормалният порядък е да се изработи програма, при която в рамките на 8 години напред да се планират основни ремонти на най – застрашаващите участъци на пътната мрежа и на застрашените мостови съоръжения. По думите му това не трябва да се прави едва когато възникне трагедия.

Регионалният министър допълни, че реформите в ЗУТ през последните години са разводнили функциите на ДНСК като контролен орган, като част от правомощията са прехвърлени на общините. Така структурите на ДНСК в страната нямат правомощия да осъществяват контрол върху строежи от компетенцията на местните власти.
Според Цеков един от проблемите в страната е липсата на единен контролен орган. По думите му това е предпоставка за отваряне на сиви зони в прилагането на закона, а бенефициент от това е само незаконното строителство.

„Имаме нужда от централизация, от изграждане на единна контролна институция“, беше категоричен министърът и даде за пример необходимостта от укрепване потенциала на ДНСК. По думите му Дирекцията е една от институциите, на които държавата е длъжник. Тя би следвало да е гарант за стабилно, устоичиво, безопасно и законосъобразно строителство, а за съжаление, през годините промените в Закона за устройство на територията са разводнили контролните й функции – част от тях са оставени на общинската администрация, друга – на ДНСК.

„Дълго трудът на тези хора бе пренебрегван и е огромен проблем, когато контролните органи са подценявани от държавата и е липсвал контрол“, подчерта още регионалният министър.

По повод снимки на оголени тръби в морето след наводненията в района на община Царево, регионалният министър обясни, че ДНСК прави проверка, която трябва да установи дали водата, която се излива от тръбите е дъждовна или са колектори, които не са отведени към пречиствателната станция. Очаква се резултатите от проверката да станат ясни следващата седмица.

Скоро ще бъде готов и анализът, свързан с решаване на казуса с инхаус договорите за доизграждането на магистрала „Хемус“, стана ясно още от думите на Андрей Цеков. Той отново подчерта, че дори да се приеме, че има незаконосъобразни възлагания правните възможности са ограничени, защото са изтекли сроковете по тях.

„От тук нататък ще мислим дали тези догори е целесъобразно за някои участъци да бъдат продължени, така че гражданите да получат магистрала поне до Плевен и Велико Търново“, коментира още министърът. И добави, че най-скъпото нещо е да не се прави нищо. Той обясни, че в случая вариантите са два: единият да се санират тези договори и да бъдат разумно актуализирани въпросните цени, за да започне строителство веднага, а другият - да се върви към прекратяването им, съдебни спорове и да се открие нова процедура, която ще отнеме между шест и девет месеца, след което вече ще може да се рестартира строителството.
Министърът припомни, че магистрала „Хемус“ е на трупчета заради лошо планиране, заради съмнително възлагане на дейностите за доизграждане и заради продължителното бедействие.
Към момента се работи и то с много бавни темпове по първите три участъка. На четвърти участък е било констатирано незаконно строителство, което е премахнато, предстои издаването на разрешение за строеж. Напреднала е работата по деветия участък, стана ясно още от думите на министъра. Най-проблемни са седми и осми участъци, където трасето е променено, защото се оказало, че преминава през държавно ловно стопанство и санитарно-охранителни вододайни зони. Това означава приемането на нов идеен проект, нова екологична процедура, която отнема години, нов ПУП, отчуждения и едво след това може да се говори за строиелство.
„Често поради липса на проектна готовност, на правилно планиране ние възлагаме строителство, което не сме готови да изпълним“, коментира Андрей Цеков. Той беше категоричен, че това е една язва в инвестиционната програма на държавата, тъй като се създават фалшиви очаквания за едно добро обществено полезно дело, което би трябвало да се свърши, а след това се проваля осъществяването.

Още новини