Начало Новини Актуално Миньорските синдикати са готови за ефективна стачка

Миньорските синдикати са готови за ефективна стачка

Актуално

Готови сме за ефективни стачни действия заедно с колегите от КТ "Подкрепа", съобщи председателят на Федерацията на миньорските синдикати към КНСБ инж. Пенчо Токмакчиев. Лидерите на двете федерации представиха вчера пред медиите в София вижданията си за пенсионната реформа и спирането на работа на големите горивни инсталации.

Те са изпратили и писмо до министър-председателя Бойко Борисов с искане законопроектът за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване да бъде оттеглен от Народното събрание, информира вестник Старозагорски новини.
"Повече от 15 хиляди от общо 32 хилядите души от добивната промишленост са се подписали под искането за ефективна стачка заради готвената псевдореформа на пенсионната система. Категорично не сме съгласни с предложенията на правителството. Увеличаването на осигурителния стаж и възрастта за категорийните работници няма да реши проблемите с приходите в Националния осигурителен институт на хиляди, а само ще ощети хората, които работят в тежки условия. Синдикатите са пресметнали още, че ако се приемат предложените промени в Кодекса за социално осигуряване, пенсиите им ще се намалят с 13% за първа и със 7% за втора категория. Те настояват гратисният период за ранно пенсиониране без промяна на прослуженото време да се удължи поне до 2014 година, а след това стажът да се вдига плавно до 2017 година.
Вижданията си за реформата синдикатите са изложили пред председателя на Постоянната комисия по труда и социалната политика в Народното събрание Драгомир Стойнев.
Като втора причина за ефективни протести синдикатите на работещите в добивната промишленост посочват натиска за спиране на големите горивни инсталации, сред които попадат "Брикел", ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград и ТЕЦ "Сливен". Те настояват да се удължи до 2014 година срокът за привеждането на инсталациите в съответствие с европейските екологични норми и да се търси съдействие за това от Европейската комисия.

Още новини