Начало Новини Актуално Миньорските синдикати готвят национална стачка

Миньорските синдикати готвят национална стачка

Актуално
Въглища

Миньорските синдикати ще престъпят към национална стачка, ако не бъдат изпълнени 4 основни искания. Това стана ясно след среща на браншовите федерации към КНСБ и КТ Подкрепа в Раднево. Ръководството на Мини Марица изток ЕАД трябва да спази споразумението от 12 юли. Синдикатите са и твърдо против приватизация на най-голямото въгледобивно дружество в България.

Според тях, опитите за декапитализация на дружеството в намеренията за обособяване на външни структури, давали основание за подобни опасения.

Миньорските федерации към КНСБ и Подкрепа са твърдо против затварянето на 210 мегавата мощности в Бобов дол. Там започна изграждане на пречиствателно съоръжение, което наложи спирането на мощностите и това според синдикатите било „пълна глупост”.

Синдикатите негодуват и от пенсионната реформа. По техни данни, средната продължителност на живота на миньорите е 65 години и при това положение няма смисъл да плащат осигуровки за пенсия.

Преговорите за исканията на миньорите в Мини Марица изток продължават на 12 януари от 17,00 часа в министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Припомняме, че миньорите започват стачка от 14 януари, ако не получат по 1000 лева допълнителен бонус за добри производствени резултати. На ден тя ще трупа загуби на дружеството в размер на близо 2,8 млн. лева.

Още новини