Начало Новини Актуално Миньорските синдикати - готови да блокират Народното събрание

Миньорските синдикати - готови да блокират Народното събрание

Актуално

В деня на гласуването на второ четене на промените в Кодекса за социално осигуряване ще протестираме пред Народното събрание, съобщи вчера след заседанието на ръководството на Федерацията на независимите миньорски синдикати към КНСБ председателят инж. Пенчо Токмакчиев. Ако исканията ни във връзка с промените в Кодекса за социално осигуряване не бъдат изпълнени, ще преминем и към ефективни протестни действия, добави той.

На заседанието е решено до 1 септември да приключи подписката, в която са изложени исканията на работещите в добивната промишленост, след която тя ще бъде изпратена в Народното събрание, Министерския съвет, министерствата на икономиката, енергетиката и туризма и труда и социалната политика. "Отново настояваме работодателите да заемат позиция срещу действията и бездействията на правителството, водещи до ликвидиране на работни места в отрасъла. Ние сме против опита да се прави реформа в пенсионната система по този начин, защото това е псевдореформа, ощетяваща единствено хората на труда. Шоковото въвеждане на нови правила за пенсиониране ще има антисоциални последици. Запазваме искането си да се удължи гратисният период за пенсиониране на категорийните работници до 31 декември 2017 г., без да се променя осигурителният стаж, за да бъде защитено по този начин поколението на прехода. Категорично не сме съгласни миньорите да работят до живот, каквито перспективи ни предлага реформата. Освен това рязкото увеличаване на осигурителния стаж и пенсионната възраст за първа и втора категория труд ще отблъсне много квалифицирани специалисти от бранша, а младите ще загубят стимул да се насочват към миньорската професия", коментира инж. Токмакчиев.
В началото на септември синдикатите ще проведат срещи с народните представители от всички политически сили, за да изложат пред тях аргументите си. Особено внимание ще се обърне на районите, в които има големи предприятия от добивната промишленост, какъвто е Старозагорският. "Надяваме се да намерим разбиране, но ако депутатите не ни разберат и не подкрепят в пленарната зала исканията ни, ще преминем към ефективни протести, които ще подготвим заедно с колегите от КТ "Подкрепа". Какви точно ще бъдат, ще решим по-късно", заключи инж. Токмакчиев, цитиран от вестник Старозагорски новини.

Още новини