Начало Новини Актуално Миньорските синдикати бранят искат спешна среща с Бойко Борисов

Миньорските синдикати бранят искат спешна среща с Бойко Борисов

Актуално

Спешна среща с министър-председателя Бойко Борисов във връзка с писмото за спиране на дейността на "Брикел" АД са поискали от Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ, съобщи председателят инж. Пенчо Токмакчиев.

Както е известно, с писмо на Министерството на околната среда и водите No 91-00-509 от 12 август се разпорежда "Брикел" да прекрати работа поради изтеклите 20 хиляди работни часа след 2007 г., регламентирани в комплексното разрешително, пише вестник Старозагорски новини.
В декларация, адресирана освен до премиера Бойко Борисов и до министрите на околната среда и водите - Нона Караджова, на икономиката, енергетиката и туризма - Трайчо Трайков, и на труда и социалната политика - Тотю Младенов, на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ и Синдикалния съвет на "Мини Марица-изток" са изложили аргументите си в защита на "Брикел".
Ако предписанията бъдат изпълнени и се преустанови дейността, без работа ще останат около 2500 души. Освен пряко работещите във фирмата работници и служители, мярката ще засегне ремонтни бригади, ангажирани в производството на резервни части, транспортни работници, доставчици на брикети до всички точки на България. Ще престане да работи и топлофикацията в Гълъбово. "Спирането на "Брикел" означава още, че няма да бъдат произведени около 400 хиляди тона брикети годишно, а с тях се отопляват детски градини и училища, социални и здравни заведения, социалнослаби граждани. Освен това ще се отрази и на "Мини Марица-изток", защото няма да бъдат добити 3.5 млн. тона въглища. Във върховите моменти страната ще се лиши и от 200 мегавата електроенергия, произвеждана от топлоцентралата на "Брикел", обоснова безпокойството синдикалният лидер.
Той припомни, че ръководството на фирмата вече е подписало договор с немската фирма "Енергосерв" за изграждане на сероочистващи инсталации. Той предвижда изработване на идеен проект, доставка на оборудване за основните елементи на сероочистващата инсталация и работни проекти към тях, супервизия и подготовка на персонала за работа с новите инсталации. Тя е уникална за България и освен серния диоксид, ще улавя и серния триоксид, а степента на очистване ще бъде не по-ниска от 98%. Инвестицията възлиза на около 45 млн. евро. Според предварителните разчети съоръжението трябва да заработи през март 2012 година.
За да не се стига до шокови действия и се успокои социалното напрежение, синдикатите настояват в рамките на диалога да се намери компромисно решение. Така ще се запазят квалифицираните кадри в "Брикел" и фирмата ще продължи да произвежда необходимите брикети.

Още новини