Начало Новини Актуално Миньорите искат оставката на Караджова, пишат до Борисов

Миньорите искат оставката на Караджова, пишат до Борисов

Актуално

Миньорските федерации на двете синдикални централи - КНСБ и КТ "Подкрепа", искат оставката на министъра на околната среда и водите Нона Караджова. В писмо до премиера Бойко Борисов те посочват, че тя има главна "заслуга" за погрешното договаряне с Европейския съюз на условията за привеждане в съответствие с европейските екологични изисквания на пет български термични централи.

Това са "Брикел" - Гълъбово, ТЕЦ "Марица 3" - Димитровград, ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Сливен" и ТЕЦ "Република" - Перник. Всички те използват български въглища и в момента са пряко застрашени от затваряне заради невъзможност да изпълнят навреме изискванията на Директива 2001/80/ЕС, свързана с емисиите на серен диоксид, азотни оксиди и прах.
"Преговорите за присъединяването ни към ЕС бяха водени некомпетентно и в ущърб на социално-икономическите и геополитическите интереси на Република България и са договорени нереални срокове и погрешни решения", се казва в писмото. Синдикатите смятат още, че договорените срокове за съобразяване с екологичните изисквания на ЕС са много къси и са останали скрити от българската общественост, пише вестник Старозагорски новини.
Един от мотивите за исканата оставка е, че след заемането на министерския пост Нона Караджова е започнала да дава разпореждания за спиране на блокове и централи, вместо да се опита да смекчи ударите върху българската енергетика и въгледобив, за които е отговорна, и да коригира срокове по Прилагащата програма на директива 2001/80/ЕС. Според синдикатите действията на екоминистърката не са в интерес на енергийната независимост на страната и на преодоляването на кризата. "Ние не може да приемем да се затворят 5-те централи, като пряка последица да се ликвидират 16 въглищни мини със съответните изключително тежки социални и икономически последици - загуба на хиляди работни места, застрашаване на енергийната независимост на България, затрудняване на топлоснабдяването и електроснабдяването", настояват миньорите.
Освен оставката, те издигат още едно искане - да се вземат мерки за удължаване на сроковете и осигуряване на възможност за работа на петте централи и захранващите ги мини. В защита на исканията си те са готови на ефективни протести, като потърсят подкрепа от европейската си централа EMCEF и други европейски институции.

Още новини