Начало Новини Актуално Минималната работна заплата ще бъде увеличена но 270 лева от 1 септември

Минималната работна заплата ще бъде увеличена но 270 лева от 1 септември

Актуално
минимална работна заплата

Минималната работна заплата ще бъде увеличена от 240 лева на 270 лева от 1 септември 2011 година. Това обяви след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество президентът на КНСБ Пламен Димитров. Пламен Димитров заяви, че двата синдиката и КРИБ са останали на различни позиции. Ние продължаваме да не сме съгласни с тази дата, заяви Димитров. Той посочи, че приемат размера от 270 лв. като междинна стъпка и в бюджетна процедура 2012 г.

Ще продължат да искат увеличение на минималната работна заплата от 1 януари 2012 поне на 290 лева. Пламен Димитров заяви, че са изразили несъгласие с начина, по който се третират техните предложения в НСТС.

По време на заседанието е имало много различни мнения – синдикатите са искали увеличението на минималната работна заплата да стане от 1 юли, каквото е държал и министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, а мнозинството работодателските организации са искали или това въобще да не става или от 1 януари 2012 г.

Моята позиция като председател на НСТС бе консенсусна – от 1 септември т.г., заяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. Той каза, че ще се наложи промяна в Кодекса за социално осигуряване и посочи, че проекторешението за увеличението на минималната работна заплата ще бъде внесено още на следващото заседание на Министерския съвет.
До 5 юли Националният тристранен съвет ще се събере отново, за да разгледа допълнително варианти за компенсиране на пенсиите на всички пенсионери, каза преди Симеон Дянков президентът на КНСБ Пламен Димитров. Синдикатите настояват предвидените пари за увеличение на вдовишките добавки да се разпределят между всички пенсионери и така те да получат по около 2,5 процента към пенсиите от 1 септември.

Още новини