Начало Новини Актуално Мини Марица-изток стартира проект за над 12.5 млн. евро

Мини Марица-изток стартира проект за над 12.5 млн. евро

Актуално

Договор за рехабилитация на подстанциите на главния трансформатор и изграждане на нови мобилни подстанции в рудниците Трояново-3 и Трояново-север на Мини Марица-изток ЕАД подписаха изпълнителният директор на въгледобивното дружество инж. Евгени Стойков и главният изпълнителният директор на фирмата изпълнител Сименс България инж. Боряна Манолова.

На церемонията присъстваха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, народните представители Живко Тодоров и Недялко Недялков, ръководствата на Мини Марица-изток и ТЕЦ Марица-изток 2, пише вестник Старозагорски новини.

Бих искал да стисна ръката и на европейския данъкоплатец, който осигури тези пари като израз на европейската солидарност, за да компенсира негативния ефект от затварянето на малките блокове на АЕЦ Козлодуй, каза министър Трайков.

С реализацията на този проект ще се спестяват 1.5 млн. лева годишно, което е добре не само за Мини Марица-изток, а и за централите, които произвеждат електроенергия, и за потребителите, добави той.
Министър Трайков оцени като изключително добри перспективите пред въгледобива в Източномаришкия басейн. Неприятното за потребителите е, че цената на електроенергията в региона ще расте заради перспективите за намаляване на валежите и на произвеждания от водни централи ток, което ще се компенсира от производството на топлоелектрическите централи на въглища.
Министърът похвали Мини Марица-изток за това, че въпреки кризата, имат финансов резултат, подобрен не с проценти, а в пъти, което се дължи на добрия мениджмънт и прецизирането на разходите. Според него вече има ясни правила за обществените поръчки и инвестиционната програма ще се реализира с ускорени темпове през следващата година.

Стойността на подписания вчера договор е 12 557 687.54 евро, от които 70 на сто са финансиране от ЕБВР и 30 на сто - собствени средства на Мини Марица-изток. Това е най-големият от трите проекта по подписаното на 25 юни 2009 г. с Международния фонд за подкрепа на изваждането от експлоатация на АЕЦ Козлодуй Споразумение за безвъзмездна помощ. Изпълнителят Сименс България е избран след провеждане на необходимите тръжни процедури и е одобрен от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Още новини