Начало Новини Актуално Мини Марица-изток получава финансиране от фонд Козлодуй

Мини Марица-изток получава финансиране от фонд Козлодуй

Актуално

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков ще присъства на 20 октомври на подписването на договора с референтен номер ММЕ/C: Рехабилитация на подстанциите на главния трансформатор и изграждане на нови мобилни подстанции заедно със съответните КРУ и свързващото оборудване за повишаване на електрозахранването от 6 kV на 20 kV за рудник Трояново-3 и рудник Трояново-север на Мини Марица-изток ЕАД с избраната и одобрена от ЕБВР фирма изпълнител СИМЕНС ЕООД България.

Стойността на договора е 12 557 687.54 евро, от които 70 на сто са финансиране от ЕБВР (8 790 381.27 евро) и 30 на сто (3 767 306.26 евро) - собствени средства на дружеството. Това е най-големият от трите проекта по Споразумението за безвъзмездна помощ, сключено на 25 юни 2009 г. с Международния фонд за подкрепа на извеждането от експлоатация на АЕЦ Козлодуй (KIDSF), администриран от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), и подкрепя програмата за рехабилитация на енергийната ефективност, на тежкото минно оборудване в Мини Марица-изток ЕАД, пише вестник Старозагорски новини.

Общата стойност на споразумението възлиза на 21.5 милиона евро, от които безвъзмездно Мини Марица-изток ще получи 15 милиона - 70%. Останалите 30% от финансовите средства ще бъдат под формата на съфинансиране на проекта. Предвижда се изпълнението на мащабна програма за рехабилитация на енергийното оборудване и повишаване на енергийната ефективност на тежкото минно оборудване, като се акцентира на няколко основни направления - онлайн контрол на лентовите транспортьори и багерите, енергиен мениджмънт на оборудването чрез дистанционно отчитане на показанията и анализ на качеството на електроенергията, както и рехабилитация на подстанции и изграждане на нови силови трансформатори в рудниците Трояново-север и Трояново-3.
Със своя висок професионализъм, експертни знания и умения служителите на Мини Марица-изток ЕАД изготвиха и защитиха един изключително важен проект, с което още веднъж показаха европейското лице на българския въгледобив.

Финализирането на проекта ще осигури финансовата възможност за една дългоочаквана и крайно необходима рехабилитация и модернизация на оборудването в два от рудниците на Мини Марица-изток ЕАД.

Още новини