Начало Новини Актуално Мини Марица Изток отбеляза Деня на миньора

Мини Марица Изток отбеляза Деня на миньора

Актуално

Празничните събития, посветени на Деня на миньора започнаха на 16 август 2023 г. с посещение на представителите на Клуба на миньорите-ветерани гр. Стара Загора в рудник „Трояново-1“. Вълнуващите срещи започнаха с управителя на рудника инж. Милен Манов, който посрещна бившите си колеги на промплощадката и показа ретроспективната изложба за дългогодишното развитие на рудника. Ветераните си спомниха трудовите делници, първите машини, на които някои от тях са работили, ритъма на всекидневната работа, свързана с добиването на въглища и използването им за производство на електроенергия.

След емоционалното начало на деня, миньорите-ветерани имаха възможността да видят добивния участък, откривните хоризонти и багер SRs 4000.
Развълнуваните бивши служители на дружеството споделиха своите впечатления с изпълнителният директор на „Мини Марица-изток“ ЕАД инж. Илза Чинкова и заместник изпълнителния директор инж. Иван Арсениев в административната сграда на Управлението.
Инж. Чинкова поздрави гостите с Деня на миньора и сподели радостта си, че настоящи и бивши служители празнуват заедно и че всички носят в сърцето си „Мини Марица-изток“. Тя им благодари за годините неуморен труд, за приноса им за настоящите добри резултати на дружеството.

Председателят на Клуба – Кирил Йорданов благодари на ръководството на дружеството за възможността да се върнат на старите си работни места, за продължаването на добрите традиции и за отношението към тях – живата история на „Мини Марица-изток“ ЕАД.

Само ден преди професионалния празник на миньора, деца и възрастни имаха възможността да се запознаят с дейността на най-голямото българско въгледобивно дружество и с миньорската професия в организирания от ръководството на „Мини Марица-изток“ ЕАД Ден на отворените врати.

С Ден на отворените врати за възрасни посетители, в „Мини Марица-изток“ ЕАД продължиха празничните дни по случай Деня на миньора. Посещението в рудниците на дружеството беше ръководено от заместник изпълнителния директор инж. Иван Арсениев. Интересната обиколка започна от участък „Добив“ на рудник “Трояново-север“, продължи в района на вътрешните насипища на рудник „Трояново-1“ и рудник „Трояново-3“ и роторен багер SRs 4000.
Гостите имаха възможността да огледат и рекултивираните терени, предоставени за селско и горскостопанско ползване. Г-н Арсениев акцентира, че основна цел на дружеството е ликвидирането на негативните последици от минните дейности чрез рекултивация на нарушените терени, които се предоставят за земеделско ползване и за залесяване на горския фонд. Заместник изпълнителният директор допълни, че дългогодишната политика за опазване на околната среда е неразделна част от настоящата и бъдещата фирмена философия на дружеството.

Посетителите на територията на „Мини Марица-изток ЕАД“ бяха впечатлени от работния процес, тежката минна техника и грижата към околната среда. Гостите споделиха, че с радост и с нетърпение очакват следващото подобно събитие, а инж. Арсениев им благодари за проявения интерес да се запознаят с дейността на най-голямото българско въгледобивно дружество и, че разбират значимостта му за енергийната независимост и национална сигурност на страната ни.

Деца на служители и работници в най-голямото българско въгледобивно дружество бяха скъпи гости на ръководния екип в Деня на отворените врати. Те бяха посрещнати от изпълнителния директор на „Мини Марица-изток“ ЕАД инж. Илза Чинкова, заместник изпълнителните директори инж. Иван Арсениев и инж. Димитър Чолаков, председателят на Съвета на директорите г-н Светослав Миневски и Николай Диков – член на борда. Ръководителите на дружеството разказаха на любознателните деца за работата на миньорите и за историята, дейността и предизвикателствата пред „Мини Марица-изток“ ЕАД. Инж. Чинкова отговори на многобройните им въпроси и им пожела да са здрави, уверени и да не се отказват от поставените цели.
С много настроение детската група пусна в небето над Раднево балони с цветовете на българския трибагреник с хоров поздрав „Честит Ден на миньора!“.
След вкусния обяд децата отговоряха на въпроси от интересна викторина, свързана с „Мини Марица-изток“ ЕАД и екологията, участваха в демонстрации на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, запознаха се с диспечерите и наблюдаваха на видеомонитори в реално време товарене на влакова композиция с въглища.
Всяко дете сподели по свой, индивидуален начин впечатленията си от деня – в рисунки, апликации с въглища и пожелания към ръководството и служителите на дружеството.

С благодарност за изненадите, топлото отношение към тях и интересните, нови неща, които видяха и научиха, децата пожелаха на ръководството на „Мини Марица-изток“ ЕАД да са здрави, да работят за топлината и светлината в българските домове, да няма производствени аварии и трудови злополуки.
Емоционалният и усмихнат Ден на отворените врати в Управлението на „Мини Марица-изток“ ЕАД, завърши с торта, усмивки, прегръдки и взаимни обещания за нови срещи.

Още новини