Начало Новини Актуално Мини Марица Изток и НЕК подобряват резултатите си

Мини Марица Изток и НЕК подобряват резултатите си

Актуално

331 милиона лева е печалбата на дружествата в състава на Български енергиен холдинг за първите девет месеца на 2009 година, съобщиха от холдинга. Това е със 144,6 милиона лева повече спрямо същия период на миналата година. Увеличението на печалбата през септември е с 22 милиона лева. Към края на август БЕХ-групата е отчела печалба от 309 милиона лева.

През септември най-добри са финансовите резултати на ТЕЦ Марица Изток 2. Дружеството увеличава печалбата си със 7,2 милиона лева до 87,7 милиона лева, съобщи econ.bg. Булгаргаз е с месечна печалба от 5,8 милиона лева и достига 67,4 милиона лева, а Булгартрансгаз отчита 4,3 милиона лева печалба за месеца и 69,2 милиона лева за деветмесечието, допълват от БЕХ.
През месеца се наблюдава и подобрение на финансовия резултат на Националната електрическа компания и на Мини Марица - изток. Електрическата компания отчита 1,1 милиона лева намаление на загубата си, с което продължава тенденцията за подобряване на резултатите си, която беше отчетена и през август. Мини Марица - изток намаляват загубата си с 3,9 милиона лева до 18,6 милиона лева. Подобряването на финансовия резултат на дружеството се дължи както на увеличените приходи от продажби, така и на оптимизация на разходите.
Заради планов ремонт през месец септември VI блок на АЕЦ Козлодуй временно спря работа, което доведе до намаляване на финансовия резултат на атомната ни централа с 3,9 милиона лева, допълват от БЕХ.
Според БЕХ знализът на резултатите показва, че провежданата от холдинга политика за намаляване и оптимизиране на разходите и за превантивен контрол на паричните потоци допринася за ефективното управление на дружествата и подобряване на финансовите им състояние. Благодарение на ефективното управление БЕХ-групата отчита намаляване на оперативните разходи за деветмесечието с 3,5% спрямо същия период на миналата година.

Още новини