Начало Новини Актуално Мини Марица изток ЕАД възобнови работа (видео)

Мини Марица изток ЕАД възобнови работа (видео)

Актуално
Рудник 1

Овладяна е бедствената ситуация в Мини Марица изток ЕАД. Дружеството възстанови въгледобива и въглеподаването в част от комплекса. На 6 февруари беше преустановена работа заради обилните валежи от над 80 л. на кв. метър, паднали на територията на рудниците. Те бяха залети с вода, наводнена беше и подстанция Изток. Разрушен е и част от железопътния път до рудник Трояново - север, тъй като водната стихия е отнесла на места чакъла под релсите.

До този момент можем да кажем, че ситуацията е напълно овладяна. Ей И Ес и КонтурГлобал Марица изток 3 се захранват с нормалните количества въглища, които им са необходими за нормална експлоатация на централите, заяви след заседание на Кризисния щаб, проведено в рудник Трояново - север Делян Добрев, зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма.

Подаването на ограничени количества въглища към ТЕЦ Марица изток 2 започва в следобедните часове. На 8 февруари централа ще получава на 100% доставките си, увери Делян Добрев.

В момента няма подаване на въглища за производство на брикети, заради наводнена инфраструктура.
ЖП линията между рудник 3 и рудник 1 - Брикетна е наводнен. Тя е собственост на КонтурГлобал Марица изток 3 и дружеството трябва да извърши необходимите действия за възстановяването й, заяви инж. Евгени Стойков - изпълнителен директор на Мини Марица изток ЕАД.

Щети от спирането на работата на мините не са нанесени на централите, защото те са работили с необходимия си капацитет и с нужните количества въглища, заяви Делян Добрев. Относно щетите от наводненията, минното оборудване е застраховано и още на 7 февруари ще бъдат уведомени застрахователите.

Още новини