Начало Новини Актуално Мини Марица-изток ЕАД ще подпише договор за 21,5 млн. евро

Мини Марица-изток ЕАД ще подпише договор за 21,5 млн. евро

Актуално
Багер

На 20 октомври от 11,00 часа, в присъствието на министъра на икономиката енергетиката и туризма Трайчо Трайков, ще бъде подписан договор за рехабилитация на подстанциите на главния трансформатор и изграждане на нови мобилни подстанции заедно със съответните КРУ и свързващото оборудване.

Рехабилитация е насочена към повишаване на електрозахранването от 6 kV на 20 kV за рудник Трояново-3 и рудник Трояново-север на Мини Марица-изток ЕАД. Договорът се сключва с избраната и одобрена от Европейската банка за възстановяване и развитие фирма изпълнител Сименс ЕООД - България.

Стойността на договора е 12 557 688 евро. Сумата е разпределена както следва – 70% финансиране от ЕБВР (равняващи се на 8 790 381 евро) и 30% собствени средства на дружеството (равняващи се на 3 767 306 евро), съобщиха от пресцентъра на въгледобивното дружество.

Този проект е най-големият от трите проекта по Споразумението за безвъзмездна помощ, сключено на 25 юни 2009 г. с Международният фонд за подкрепа на извеждането от експлоатация на АЕЦ Козлодуй (KIDSF), администриран от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), и подкрепя програмата за рехабилитация на енергийната ефективност, на тежкото минно оборудване в Мини Марица-изток ЕАД.

Общата стойността на споразумението възлиза на 21,5 милиона евро, от които безвъзмездно Мини Марица-изток ще получи 15 милиона - 70%. Останалите 30% от финансовите средства ще бъдат под формата на съфинансиране на проекта.

Предвижда се изпълнението на мащабна програма за рехабилитация на енергийното оборудване и повишаване на енергийната ефективност на тежкото минно оборудване, като се акцентира на няколко основни направления: Онлайн контрол на лентовите транспортьори и багерите, Енергиен мениджмънт на оборудването, чрез дистанционно отчитане на показанията и анализ на качеството на електроенергията, както и рехабилитация на подстанции и изграждане на нови силови трансформатори в рудниците Трояново-север и Трояново-3.

Със своя висок професионализъм, експертни знания и умения, служителите на Мини Марица-изток ЕАД, изготвиха и защитиха един изключително важен проект, с което още веднъж показаха европейското лице на българския въгледобив.

Финализирането на проекта Рехабилитация на подстанциите на главния трансформатор и изграждане на нови мобилни подстанции заедно със съответните КРУ и свързващото оборудване за повишаване на електрозахранването от 6 kV на 20 kV за рудник Трояново-3 и рудник Трояново-север на Мини Марица-изток ЕАД, ще осигури финансовата възможност за една дългоочаквана и крайно необходима рехабилитация и модернизация на оборудването в два от рудниците на Мини Марица-изток ЕАД.

След посещението в Мини Марица-изток министър Трайков ще посети Казанлъшката гробница, за да се срещне в 14.30 часа с чуждестранни журналисти. Те са в България по покана на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма за участие в специализиран тур По пътя на траките.

Още новини