Начало Новини Актуално Мини Марица изток ЕАД реализира рекорден добив

Мини Марица изток ЕАД реализира рекорден добив

Актуално
Мини Марица изток

Добив от 30 милиона тона въглища постигна Мини Марица изток ЕАД, месец преди края на 2011 г., и постави рекорд в 60-годишната история на дружеството. 30-милионният тон въглища е добит на територията на рудник Трояново-1 и ще потегли към най-голямата топлоелектрическа централа в комплекса – ТЕЦ Марица изток 2 ЕАД.

В началото на 2011 г. в бизнес програмата на Мини Марица изток ЕАД беше заложен добив на 27 милиона тона въглища. Находчивата и гъвкава политика на управление на мениджърския екип в Мини Марица изток ЕАД, както и увеличените заявки на консуматорите, мотивираха персонала за поемане на по-големи отговорности и постигане на целите на дружеството за осигуряване на енергийната стабилност на страната, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

Реализирането на добитите количества суровина за производство на електроенергия ще осигури финансови приходи, необходими за изпълнението на предвидената амбициозна инвестиционна програма за следващата година в размер на 110 млн. лева. За 2012 г. по заявки на консуматорите е предвиден добив от над 32 млн. тона въглища.

Източномаришките лигнитни въглища са най-значимият собствен енергиен ресурс в Република България. Трите рудника с продуктивна площ около 240 квадратни километра захранват три топлоелектрически централи за производство на електроенергия: ТЕЦ Марица изток 2 ЕАД, ТЕЦ КонтурГлобал Марица изток 3 АД, ТЕЦ AES Гълъбово и единственото в България предприятие за производство на едрокъсово гориво (брикети) – Брикел ЕАД – Гълъбово. От добиваните въглища се произвеждат над 32% от електроенергията в страната.

Още новини