Начало Новини Актуално Мини Марица-изток ЕАД отчита печалба от 6,5 млн. лв. до средата на юли 2010 г.

Мини Марица-изток ЕАД отчита печалба от 6,5 млн. лв. до средата на юли 2010 г.

Актуално

В Мини Марица-изток ЕАД няма да има сътресения от намалението на цената на въглищата, разработили сме методи, които да я компенсират. Ще оптимизираме финансовите си потоци. Това заяви пред журналисти и представители на синдикатите на 12 юли 2010 г. изпълнителният директор на дружеството Тодор Тодоров. От 1 юли лигнитите, добивани и продавани от дружеството, са с 4% по-ниска цена, която вече е 71.50 лв. на тон условно гориво, което ги прави най-евтините в Европа.

България има потенциал да произвежда най-евтината електроенергия, казва Ромео Петров, зам.-изпълнителен директор. Цената на въглищата формира до 40% от общата стойност на електроенергията, произвеждана от въглища в комплекса Марица-изток, пише вестник Национална бизнес поща.
Електроенергията, добивана от ТЕЦ-овете в района на Източномаришкия басейн, е около 40% в страната. Ако дружеството не бе взело подобна мярка, токът у нас щеше да е със 7 - 9% по-скъп, смятат от ръководството.

Цената кореспондира с потреблението. Намаляването на цената има за цел и по-голяма събираемост, уточни Тодоров. В момента сме на границата на добрия баланс, като в най-голямо просрочие на плащанията са италианската енергийна компания Енел и Брикел.
С влизането в експлоатация на новата ТЕЦ на AES край Гълъбово се очаква добивът на въглища да се вдигне с около 10%. Към 12 юли Мини Марица-изток ЕАД е на печалба с 6.549 млн. лв. Загубата, с която новото ръководство пое дружеството преди една година, е преодоляна. Изп. директор Тодоров направи отчет на свършеното и изказа лична благодарност към екипа, работещите в мините, както и към медиите, финансово-икономическите показатели са красноречиви, каквото обещахме, в никоя част не изкривихме. Изпълнихме поставените цели и задачи, заяви той. Продължаваме да вървим напред, след още една година Мини Марица-изток ще е модерно европейско предприятие във всичките му аспекти.

Още новини