Начало Новини Актуално Мини Марица изток ЕАД финансира археологически разкопки през 2009 г.

Мини Марица изток ЕАД финансира археологически разкопки през 2009 г.

Актуално

През 2010 година се навършват 50 години от спасителните археологически разкопки пред минните работи в Мини Марица изток ЕАД. Богатият фонд на Археологическия музей в Раднево и томовете с описание на находките на десетките експедиции, са най-добрата равносметка за народополезността и опазването на културно-историческото наследство на региона, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

И през миналата година Мини Марица изток осигуриха средствата за спасителни археологически разкопки. Археолозите работиха в четири екипа на пет обекта и спасиха многобройни  находки в региона.
Уникалната пиксида от слонова кост, датирана към І-ви, ІІ-ри век след Христа - открита от екипа на ст. н. с. Стефан Александров, е най-голямата гордост на археолозите. Тя няма аналог в България, подчертава  Пламен Караилиев- директор на Археологическия музей „Марица-изток”. Ювелирният релеф на земеделските сцени по нея насочва към изработка в ателие от Близкия изток.
Освен с финансови средства Мини Марица изток подпомага археологическите експедиции и с техника, и специализирана помощ на самия терен на разкопките.
Като знак на благодарност за дългогодишното партньорство между музея и дружеството, директорът на музея поднесе на д-р Тодор Тодоров копия на четири забележителни предмета от времето на Римската империя, изработени с изключително майсторство.
На 16 февруари находките  с национална значимост от археологическата 2009 година, ще участват на откриващата се експозиция в Националния археологически институт в София.

Още новини