Начало Новини Актуално Мини Марица-изток е с нов директор

Мини Марица-изток е с нов директор

Актуално

Досегашният изпълнителен директор на Мини Марица-изток ЕАД Тодор Тодоров е освободен от длъжност. Ръководството на най-голямото в България въгледобивно дружество е поверено на инж. Евгени Стойков. За рокадата стана известно още на 3 февруари т.г., но липсваше официална информация. Такава от пресцентъра на Български енергиен холдинг разпространиха на следващия ден следобед.

"С Решение на Съвета на директорите на "Български енергиен холдинг" ЕАД по Протокол ╒ 5-2011 г., в качеството му на едноличен собственик на капитала на "Мини Марица-изток" ЕАД, г-н Тодор Тодоров, е освободен като член на Съвета на директорите на "Мини Марица-изток" ЕАД, и на негово място е избран г-н Евгени Стойков. Във връзка с това с Решение на Съвета на директорите на "Мини Марица-изток" ЕАД по Протокол ╒ 2 - 2011/03.02.2011 г., г-н Евгени Стойков е избран за изпълнителен директор на "Мини Марица-изток" ЕАД, като предстои вписване на взетите решения в Търговския регистър при Агенцията по вписванията", гласи дословно пресъобщението на БЕХ.
Тодор Тодоров оглавява мините в продължение на година и половина. Той беше назначен на длъжността на 12 юли 2009 г.,след като БЕХ освободи двама от ръководството на мините - Иван Марков и Гочо Христов, въз основа на одитен доклад, разкрил допуснати сериозни злоупотреби и нарушения на финансовата дисциплина на дружеството. В последствие въз основа на доклада започна проверка от ДАНС и прокуратурата, за чиито резултати няма данни към днешна дата.
Новоназначеният изп.директор на "Мини Марица-изток" Евгени Стойков е роден на 12 август 1968 година. Средното си образование е завършил в Техникума по механотехника в Стара Загора със специалност "Студена обработка на металите". През 1994 година завършва "Топлоенергетика" в Техническия университет в София, където се дипломира с като магистър, пише вестник Старозагорски новини.
От 1995 година е на работа в ТЕЦ "Марица-изток 3" ЕАД като бригадир в цех РМЦ. От 1997 до 2000 година е в "Енергоремонт - Гълъбово" АД отначало като енергетик в цех "Котелен", а по-късно като заместник-началник на цеха.
От 2000 година е в "Брикел" ЕАД, като началник отдел "Инвестиционни проекти" и зам.-главен инженер по ремонта.
През 2006 г. започва работа във "Видахим" АД, където заема редица ръководни длъжности.
От януари 2008 година постъпва в ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД, а а от май 2009 г. със заповед на изпълнителния директор на Българския енергиен холдинг е назначен за изпълнителен директор на централата (б.р.Георги Христозов е главен изпълнителен директор). През декември същата година инж. Стойков е назначен за директор на дирекция "Инвестиции" в "Мини Марица-изток". Поради изтичане на срока за изпитване е освободен от този пост през юни 2010 година.

Още новини