Начало Новини Актуално Минчо Минчев облича фрак на Панчо Владигеров в Стара Загора

Минчо Минчев облича фрак на Панчо Владигеров в Стара Загора

Актуално
Минчо Минчев, фрак

На мил спомен от 1967 г. се усмихна пред старозагорските медии в петък световноизвестният цигулар проф. Минчо Минчев. Тогава бил 17-годишен и за пръв път дошъл на концертно изпълнение в Стара Загора. Изискването било да е облечен във фрак, но той нямал, та му дал назаем своя композиторът Панчо Владигеров.

Широчък му бил, преправили го набързо в шивашко ателие. Години по-късно дрехата била предоставена на музей, но среднощни апаши я задигнали - вероятно, без да съзнават значението й за музикалната история.
„След това съм бил в Стара Загора многократно, та веднъж и с Истанбулската филхармония“, каза още проф. Минчев, който изнесе концерт в петъчната вечер на сцената на обновената старозагорска опера. Изявата му бе част от националното турне "Бележити българи", организирано по повод 60-годишнината на твореца, с участието на цигуларката Ива Милетич и камерен ансамбъл "Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров.
Заключителният концерт е в София - на 6 ноември, от 19:00 часа в зала "България".
„На 11 години се запознах с проф. Минчо Минчев - тогава бях малка, но разбрах, че с него искам да работя и това се случи. Щастлива съм, че участвам в това турне със страхотния преподавател и невероятен музикант“, определи на чудесен български език 22-годишната сръбкиня Ива Милетич.
„В моя майсторски клас има климат на приятелство и колегиалност, и всеки е сигурен в отсрещната страна“, върна й комплимента Минчев.

Като интересен факт той отбеляза още, че преди дни е подписал нов 3-годишен договор с Министерството на културата за ползването на цигулката "Страдивариус", на която свири от 34 години. Той е първият български цигулар, докоснал инструмент от такъв клас, за който българската държава е платила 200 хил. долара през зимата на 1976 г.

Цената му днес е неизмерима и се покачва непрекъснато, каза Минчо Минчев.

Информация: вестник Новината

Още новини