Начало Новини Актуално Милиони хора по света подкрепиха кампанията Часът на Земята

Милиони хора по света подкрепиха кампанията Часът на Земята

Актуално

Рекорден брой държави и градове и милиони хора по цял свят отбелязваха Часът на Земята тази година. Според първоначалните данни в най-голямата  доброволна акция за опазване на околната среда се включиха 150 държави и територии и поне 6 494 града. С изключването на осветлението от 20,30 до 21,30 часа, местно време, участниците изпратиха послание за по-устойчив начин на живот и съвместни усилия за отговорно отношение към планетата, съобщиха от международната природозащитна организация WWF.

В България официално Часът на Земята беше подкрепен от 73 града, които изключиха фасадното осветление на известни сгради, паметници и забележителности в знак на подкрепа.

От Международната космическа станция през кабинета на генералния секретар на ООН до либийския ученик, който организира страната си за първи път като участник, Часът на Земята успя да вдъхнови различни хора, организации и правителства да предприемат стъпки за разрешаването на екологичните предизвикателства пред всички нас.

Първа в Часът на Земята се включи островната държава Самоа, като угаснаха светлините на международното летище във Фалеоло. В София стотици хора се събраха пред Народния театър, за да слушат джаз, да наблюдават угасването на фасадите и да се включат в светлинно шествие по централните улици. В други български градове местни власти и хора ентусиасти също организираха отбелязване на Часът на Земята на открито.

Основана през 1961 г., международната природозащитна организация WWF [Ве-Ве-Еф] развива дейности в над 100 държави с помощта на 4000 служители и над 5 милиона доброволци. WWF работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. В България WWF се занимава със защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони, промените в климата.

Още новини