Начало Новини Актуално Милиони евро инвестира ТЕЦ Енел Марица Изток 3 за безопасен труд

Милиони евро инвестира ТЕЦ Енел Марица Изток 3 за безопасен труд

Актуално

"Милиони евро сме инвестирали в ТЕЦ "Марица Изток 3" за подобряване безопасността на труда в централата. Но тъй като не може да се сложи цена на човешкия живот, ще продължим да инвестираме... Целта ни е 0 ниво на злополуки." Това заяви пред медиите изп.директор на "Енел Марица Изток 3" и мениджър на "Енел" за България Джон Кларк.

Той и изп. директор на "Енел Оперейшънс България" Куинто ди Фернандино вчера поставиха последните щрихи на "Линията на безопасността" на входа на централата. Инициативата е част от провеждащата се от 30 ноември до 6 декември Международна седмица на безопасността. Кампанията обхваща всички обекти на "Енел" по света и в нея участват 85-те хиляди служители в 24-те страни, в които тя работи, пише вестник Старозагорски новини.
"Линията на безопасността" е още един символ на ангажимента на "Енел" към популяризирането на култура на безопасност сред своите служители и сред служителите на своите подизпълнители. Тя обозначава границата, отвъд която всеки е длъжен да носи лични предпазни средства, за да предотврати възможни наранявания на работното място.
В програмата на седмицата са включени обиколки по безопасност, тренировъчни евакуации и обучения за действие при пожари, семинари и прожекции на филми, мероприятия, включващи подизпълнителите и местните училища. Всички инициативи са посветени на целта да се повиши информираността и да се подобри спазването на правилата за безопасност както в процеса на работа, така и след него.

Вчера пред медиите беше излъчен документалният филм "Безопасността е живот". В него 10 служители на "Енел", претърпели злополуки вследствие на неизползването или неправилното използване на предпазни средства, споделят личните си трагедии, оставили не само белези по телата и душите им, но и траен отпечатък върху семействата им. "Електрическият ток не се вижда, той се усеща, но когато го усетиш, е прекалено късно", споделя пред камерите Марио Липари, който заради своя лична грешка се е връщал повторно към живота 211 дни. А енергетикът, прекарал 480 дни в болнична стая, е категоричен, че "злополуките стават най-често, когато сме сигурни в себе си".
Вчера Джон Кларк съобщи, че в ТЕЦ "Енел Марица Изток 3" в продължение на три години не е имало злополуки до лятото на 2009 г. Тогава са се случили два инцидента със служители на фирмата, завършили с изкълчването на крака. "Това не звучи страшно, но е недопустимо при нас. В този случай ангажиментът ни включва покриването с нова настилка на вътрешните пътища на централата, за което влагаме половин милион. Подменихме и всички обувки на служителите да бъдат подходящи, които защитават не само крака, но и глезена", коментира г-н Кларк.
Той не скри, че миналата година е имало фатален инцидент със служител на подизпълнителска фирма, работеща на територията на ТЕЦ-а. Вчера ръководството на ТЕЦ "Енел Марица Изток 3" се е срещнало с мениджърите на подизпълнителските фирми, с които е обсъдена безопасността на работно място. Целта е в бъдеще в единствената в България електроцентрала, работеща съобразно всички европейски норми на екологична безопасност, да бъдат спазвани и всички норми на трудова безопасност... Ангажиментът към която е персонална.

Още новини