Начало Новини Актуално МИЕТ ще стимулира големите инвеститори

МИЕТ ще стимулира големите инвеститори

Актуално
стимули големи инвеститори

Големите български и чуждестранни инвеститори ще бъдат стимулирани допълнително. Държавата ще поема осигуровките на работниците в нови или разширени предприятия в продължение на 2 години. Това предвиждат изготвените от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) предложения за промени в Закона за насърчаване на инвестициите.

Чрез въвеждането на новите стимули страната ни отговаря на конкуренцията на Румъния, Чехия, Сърбия и други страни, които дават на големите инвеститори субсидии за разкриване на работни места, обясни за в. Стандарт, цитирана от econ.bg, Елена Пищовколева, директор Инвестиции, иновации и предприемачество в МИЕТ.

Не става въпрос обаче за предварително изплащане на суми или поемане на осигурителните вноски от бюджета веднага след стартиране на проекта. За да получат бонуса, инвеститорите трябва да са завършили капиталовложението и предприятието вече да работи. През първата година работодателят ще поеме сам осигуровките на служителите си. След като предприятието функционира 12 месеца, държавата ще поеме осигуровките за следващите 2 години, пояси Пищовколева.

От мярката могат да се възползват както инвеститорите в нови производства или услуги, така и развиващите в момента дейност. За целта обаче те трябва да реализират проект за разширяване на предприятието си и разкриване на допълнителни работни места.

Според изчисленията и консултациите, направени от МИЕТ, Националната агенция за приходите (НАП) и Националния осигурителен институт (НОИ), мярката няма да натовари бюджета, а напротив - ще има положителен ефект, твърди Пищовколева.

Според други текстове от промените в Закона, който ще влезе в парламента през септември, високите заплати вече ще се признават за инвестиция. Така фирмите, които харчат пари за създаване на високоплатени работни места, вече ще могат да ползват държавни субсидии.

Още новини