Начало Новини Актуално МИЕТ: Можем да осигурим 1 млрд. евро рисково и преференциално заемно финансиране за бизнеса

МИЕТ: Можем да осигурим 1 млрд. евро рисково и преференциално заемно финансиране за бизнеса

Актуално
1 млрд. евро

Смятаме, че е възможно да осигурим близо 1 млрд. евро за рисково и заемно финансиране при преференциални условия за бизнеса. Това каза заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов по време на българо-турски бизнес форум по случай официалното посещение в София на президента на Република Турция Абдуллах Гюл, съобщиха от пресцентъра на МИЕТ.

По думите на заместник министър Ангелов, около 340 млн. евро от тези средства трябва да бъдат осигурени по линия на ОП „Конкурентоспособност"(включително и чрез инициативата Джереми), не повече от 60 млн. евро ще бъде държавното участие чрез бюджета, а останалият ресурс ще бъде набавен от частния сектор. Гаранционният фонд по инициативата Джереми ще започне работа в близките седмици, след като на 14 юли бъде подписано споразумението с петте банки, които ще обслужват процеса. Мениджърите на фонда за стартиращи компании и на мезанин фонда са избрани и се очаква те да заработят през есента. Едновременно с това, в момента МИЕТ мотивира както пред ЕК, така и пред други държавни институции в България, позицията си за алокиране на още 200 млн. евро от ОП „Конкурентоспособност", които да бъдат предвидени за преференциални заеми за малките и средните предприятия.

Заместник министър Ангелов представи пред участниците във форума благоприятните условия за бизнес в страната – макроикономическа стабилност, ниски данъци, решително намаляване на административните бариери. Той цитира данни от последното проучване на Eurochambers Economic Survey за 2011 г., според които по бизнесклимат България се нарежда на пето място в Европа с позитивна нагласа от 53.4%. За сравнение – средната за страните от ЕС е 33.7%.

Ние смятаме, че не е достатъчно България да се рекламира като инвестиционна дестинация, чието главно предимство е евтината работна ръка, изтъкна още пред участниците във форума зам. министър Ангелов. Той подчерта, че страната ни има традиции и конкурентни предимства в сектори като информационните технологии, биотехнологиите, медицинската техника, фармацевтиката, електротехниката и други. Затова част от следващите усилия на МИЕТ ще бъдат съсредоточени в изграждането на няколко технологични парка за развитие на подобен тип бизнес. Евгени Ангелов призова представителите на турските компании също да се възползват от тези възможности.

Още новини