Начало Новини Актуално Мидалидаре Естейт възражда винения туризъм. Бутиковата изба започва износ на елитни вина в Китай

Мидалидаре Естейт възражда винения туризъм. Бутиковата изба започва износ на елитни вина в Китай

Актуално
Мидалидаре вино

Ако си търсач на приключения, поеми по криволичещите пътища през сърцето на Централна Средна гора към сгушеното между хълмовете чирпанското селце Могилово. В земята на този древен винарски район боговете със сигурност са погребали времето, но не и тайните на хилядолетните лозарски традиции, допълнени днес с модерните технологии на бутиковото винарско имение Мидалидаре Естейт.

Пътят до Могилово прилича повече на трасе за състезания по офроуд, прекосява полуразрушени селца, сякаш нарисувани върху полегатите склонове. Навярно по подобни пътища в древността керваните са пренасяли виното от този край към пазарите на Пиреа и Енос, казва с усмивка уайнмейкърът на Мидалидаре Естейт Николай Катеров.
В хълмовете на Могилово с причудливите къщурки и домашни лозета във всеки двор се влюбва от пръв поглед руският инвеститор Евгений Юсупов – космополит, обиколил света, интересуващ се от история и култура. Тук той открива своето приключение...

Евгений Юсупов е човек, надарен с изключителен усет към успеха и решава, че тук може да направи първата си стъпка във винарския бизнес, използвайки подходящия климат за развитието на лозови масиви в екологично чист район, казва търговският и маркетинг директор на винарнската изба Галина Нифору. Малкият и сплотен екип на Мидалидаре Естейт изгражда източно от селото бутиковото винарско имение така, все едно че вълшебник го е пренесъл от безкрайните пейзажи на Калифорния. Имението е обградено от широк пръстен новозасадени лозя. На площ от 250 дка се отглеждат 12 сорта грозде – белите  Совиньон Блан, Семийон, Пино Гри, Мускадел, Гренаш Блан и червените Каберне Фран, Мерло, Малбек, Сира, Каберне Совиньон и Пти Вердо.
Моделът на Мидалидаре Естейт е да създава мостове между различни култури, затова няма как да не бъде успешен, убедена е Галина Нифору.

Двамата уайнмейкъри на винарското имение, Николай Катеров и Александър Алексиев, са специалисти с огромен опит в България и чужбина. Работили са в Нова Зеландия, Австралия, Аржентина - все страни топ производителки на елитни вина. От там виждат интересни, модерни практики, с които обогатяват собствените си знания и усет. Родовите корени и на двамата са от чирпанския край, чиято красота и винарски традиции, заедно с мащабността на проекта Мидалидаре Естейт, ги събират в Могилово. От Чирпанско е родът и на Галина Нифору. Тримата са колеги и добри приятели от Хранително-вкусовия институт в Пловдив. Галина е специализирала винен маркетинг и мениджмънт MBA в Бордо, Франция. Опитът и специализациите ни в чужбина са много важни за популяризирането на нашите вина не само в България, но и далеч зад граница, казва тя.

Идеята е в Мидалидаре Естейт да се произвеждат малки, лимитирани серии от 2000 до 3 000 бутилки от повечето брандове.
Концепцията е строга - малко, бутиково производство, не повече от 100 000 бутилки годишно. Когато правиш нещо в малки количества, вниманието към продукта е много по-голямо, а резултатът бутиков в пълния смисъл на думата, казва Николай Катеров.
Ако в един обикновен винпром средната производителност на една линия е около 3 000 бутилки за час, ние правим същото количество от даден асортимент, само че за година, подчертава той. Различно е да се грижиш за за 2000 бъчви или за 250 бъчви, колкото са в Мидалидаре Естейтс. При толкова внимание и грижи готовият продукт няма как да не бъде от друга величина.

Днес Мидалидаре Естейт предлага шест вида бели вина и осем червени. Част от тях са произведени от един сорт грозде, други са купажни. За мен най-интересната част от проекта е създаването на купажните вина, казва Галина Нифору. Дори съвсем малки количества, ако се добавят в дадения купаж, се променя целия му вкус. Най-новото вино на избата е бяло, леко шампанизирано вино с изключително приятен вкус, наречено Силвър Ейнджъл. Създадено е от сорта совиньон блан. То ще се появи на пазара  след 20 дни, като целта е да се превърне в любим летен еликсир,  за да внесе в горещите дни много свежест и прохлада.

Бутиковите вина на Мидалидаре Естейт са на българския пазар едва от половин година, но вече са успели да се наложат сред ценителите на лимитираните серии. Може да се намерят в специализираните магазини за вино, в реномираните ресторанти, а вече и в големите вериги хипермаркети.
Преди около месец Галина Нифору се връща от Китай, където с партньор на винарската изба от Могилово започва разработването на марката Мидалидаре Естейт за китайския пазар. Хората смятат, че познават този пазар, но на практика никак не е лесно да направиш добра преценка за него, посочва Нифору. Освен с мащабите си, китайският пазар е много интересен със своята структура. Повече от 70% от виното, което консумират китайците, е тяхно производство, но ние нямаме желание да се конкурираме с китайските вина. Идеята ни е да продаваме в Китай най-скъпите си вина, наравно с известните френски брандове. Искаме да се позицонираме в средния и високия ценови сегмент. Мидалидаре Естейт вече има конкретен тригодишен план за навлизането си на китайския пазар, съчетавайки своето присъствие там с информационна политика за културата и историята на България от дълбока древност до днес. Започваме да работим и за САЩ, тъй като хората там ценят качеството без предразсъдъци към страните, от които то идва. Целта ни е да се наложим и на пазарите в Белгия и Холандия.

По-далечната цел на виненото имение Мидалидари Естейт е да положи началото на винения туризъм, като доведе в Могилово и чуждестранни туристи. Защо не и от Китай? Ще ги запознаем с Долината на тракийските царе, с Долината на розите, културата на виното в чирпанския край, планират мениджърите на имението. И тримата отлично знаят, че ситуацията във винопризводството на България никак не е розова, но се надяват на успех с добра реклама, качество и уникалност. Винарната разполага не само с модерни избени помещения и уютна дегустационна зала, но и с чудесни стаи за почивка. Планира се в имението да бъде изградено малко голф игрище, авангарден външен павилон за дегустация и други интересни атракции. Инвеститорът Евгений Юсупов планира да построи в близост хотел с около 50 легла. Така всички , които идват за уикенда ще могат да дегустират виното в съчетание с екологично чистите продукти , произведени от жителите на с.Могилово. В началото на лятото виненото имение Мидалидаре Естейт ще събере тук гости от страната и чужбина за първия си Фестивал на здравословното хранене.

Информация: вестник Пари

Мидалидаре естейт вино Мидалидаре естейт

Още новини