Начало Новини Актуално Microsoft моли потребителите да се откажат от браузъра IE 6

Microsoft моли потребителите да се откажат от браузъра IE 6

Актуално
браузър експлорер

Браузърът на Майкрософт Internet Explorer с версия 6 е морално остарял и крие рискове за сигурността, коментират за подерен път от компанията. Microsoft пусна обратно броене за своя браузър Internet Explorer 6. На специален сайт проследява пазарния дял на IE6, докато той не падне под 1%. Internet Explorer 6 е разработен преди 10 години и вече е морално остарял. През последните 4 години не отговаря на изискванията за сигурност и на съвременните уеб стандарти.

 


Тази версия носи риск за потребителите и допълнителни трудности за програмистите, коментират от компанията. Въпреки това обаче IE 6 е все още доста популярен. През февруари 2011 г. неговият дял възлиза на 12%, докато Google Chrome има около 11%. Най-много са привържениците на IE 6 в Китай, където делът на браузъра възлиза на 35%. В друга азиатска страна, Южна Корея, браузърът с тази архаична версия заема четвърто място на пазара. Данни за България на специалния уеб сайт няма. Наблюдения на администраторите на сайта Икономически портал на регион Стара Загора показват, че тази версия все още се използва от около 20% от потребителите в България, но през последните 6 месеца около 10% са се отказали от работа с непригодния софтуер.

Microsoft приканва потребителите да се откажат от остарелия браузър и да преминат към по-съвременна и съответно по-сигурна версия. Скоро на пазара се очаква финалната версия на Internet Explorer 9, който идва с редица подобрения, вкл. хардуерно ускорение.

 

Още новини