Начало Новини Актуално МФ инициира срещи по повод задълженията към фирмите

МФ инициира срещи по повод задълженията към фирмите

Актуално

По инициатива на Министерството на финансите заместник-министър Владислав Горанов стартира поредица от срещи с колегите си от отделните министерства по повод натрупаните задължения към фирми най-вече от строителния бранш. На първата среща присъстваха заместник-министри и представители на Министерството на отбраната, Министерството на труда и социалната политика и Министерството на околната среда и водите.

Целта на разговорите е да се договори схема за погасяване на задълженията. От извършените анализи става ясно, че над 90 на сто от забавените плащания са към фирми от строителния бранш, предаде Insuraance.bg. Обсъдено бе да се предприемат мерки за незабавно стартиране на частично разплащане на задълженията като се заплати до 50 на сто от задълженията към всяка отделна фирма. Това ще стане до края на месец март по отношение на МО и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) към МОСВ. Все още няма съгласие от страна на МТСП за прилагане на договорената с останалите две министерства схема.

Продължава процесът на договаряне с фирмите изпълнители по  договори с МРРБ и Агенция „Пътна инфраструктура”. Към момента от страна на Министерството на финансите са сключени споразумения с 22 фирми в т.ч. холдингови групи и консорциуми за около 90 млн. лв.
Всички забавени плащания към 31.12.2009г. се оценяват на около 600 млн.лв. като от тях до края на март ще бъде направено всичко възможно, съобразно изпълнението на бюджета, да бъдат погасени до 50 на сто от тях.

Още новини