Начало Новини Актуално МФ: България има икономически разстеж за четвърто поредно тримесечие

МФ: България има икономически разстеж за четвърто поредно тримесечие

Актуално
Боряна Пенчева

България има стабилни публични финанси на общия европейски фон. В момента фокусът на вниманието на българското правителство е конкурентоспособността на българската икономика и повишаването икономическия растеж, заяви зам.-министърът на финансите Боряна Пенчева на форум, посветен на еврофондовете и конкурентоспособността.

В резултат на икономическата криза в България през последните две години се отчита значително преструктуриране на икономиката, което се отразява в повишаване на конкурентоспособността. Данните сочат, че производителността на труда е нараствала с 6.4% през 2010 г., а към първото полугодие на тази година ръстът е с 6% на годишна база. Тази тенденция намира израз в рекордното повишаване на ръста на българския износ, каза Боряна Пенчева и припомни, че за четвърто поредно тримесечие страната ни има икономически растеж.

Заместник-министърът посочи мястото на България в класацията за икономическа свобода в Годишния доклад на института Фрейзър за 2011 г., според която страната заема рекордното 28-мо място по конкурентоспособност от 141 страни, съобщиха от финансовото министерство.

По думите на зам.-министър Пенчева, еврофондовете са важен инструмент, с помощта на който българският бизнес може да повиши своята конкурентоспособност. Според нея има реално ускорение на темповете на усвояване на европейските средства. По данни на Сертифициращия орган на МФ, към края на месец август България е договорила 56% от средствата по всички оперативни програми, реално разплатени са 15%, а сертифицирани са 9% от разходите. В аспекта на започващата в Европа дискусия за следващата многогодишна финансова рамка, свързана с обема на ресурсите и начина на тяхното разпределение, усвояването на европарите е важен аргумент при преговорите. Това от своя страна е стимул да се положат максимални усилия за още по-голямо повишаване на този темп, както и да се търсят готови, работещи модели, припомни тя и добави, че в този смисъл опитът и експертизата на банковия сектор са от особена важност.

Точно в този аспект Министерството на финансите въведе нов подход в сътрудничеството си с международните финансови институции, заяви Боряна Пенчева. Тя сподели, че чрез новата Стратегия за партньорство със Световната банка, правителството залага на иновативно партньорство чрез обмяна на дългогодишен световен опит и експертиза. Подобен тип сътрудничество е разработен с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Черноморската банка. В процес на създаване е и нова стратегия на сътрудничество с Европейската банка за възстановяване и развитие.

В момента имаме онези условия, които ни позволяват да вървим напред, трябва да измислим конкретните формули това да се случи, заяви в заключение Пенчева. Според нея активността на бизнеса е ключът към успешното усвояване на евросредствата.

Още новини