Начало Новини Актуално Метеоролозите: Мъглата над Стара Загора се дължи на високата влажност и изпаренията

Метеоролозите: Мъглата над Стара Загора се дължи на високата влажност и изпаренията

Актуално

Стара ЗагораВ Стара Загора и околните села на 6 и 7 август 2010 г. се наблюдава мъгла в призения слой. Тя е резултат от изпаренията, които са пречинени от високата влажност на въздуха (по данни от измервателните апаратури от 86 до 98%). Много граждани на Стара Загора приеха тази мъгла, като поредното обгазяване.

На тел. 112, в Гражданска защита, в РИОСВ, в РИОКОЗ, в регионалните медии, в Екоцентър - Стара Загора, разтревожени граждани питаха какво става и има ли опасност за здравето.

Съгласно решение на кризистния щаб при областния управител Йордан Николов, вчера екипи на Гражданска защита, РИОСВ и РИОКОЗ са извършили замервания на качеството на въздуха. Няма замърсяване на въздуха в Старозагорска област
Днес, събота, дежурни екипи на Гражданска защита с апаратура, от 7:30 до 10:30, са извършили замервания на въздуха, след подадени сигнали на тел. 112 в селата Змейово, Ягода, Елхово, Зимница и Едрево. На замерванията са присъствали и кметовете на с. Змейово и с. Елхово. НЕ Е КОНСТАТИРАНО НАЛИЧИЕ НА АТМОСФЕРНИ ЗАМЪРСИТЕЛИ, съобщават от Гражданска защита. В по-голямата част, от посетените за замервания места е констатирано ниска видимост на въздуха.

До 13:40, по данни от пунктовете за мониторинг на качеството на въздуха, на територията на Старозагорска област, няма превишени стойности на вредни газове във въздуха. Мобилната измервателна станция, която от вчера, по искане на директора на РИОСВ е разположена в с. Сулица, не показва превишения на замерваните показатели, съобщава www.go-starazagora.org.

В Екоцентъра, със сигнали и оплаквания за обгазявания също се обаждаха разтревожени граждани. От областния град и от селата Борилово, Ново село, Старозагорски минерални бани /в подножието на Средна гора/, както и от Ястребово и Опан (в низината, на юг от Стара Загора) сигнализираха за ниска видимост, приемайки я за обгазен облак. Но същото се е наблюдавало, по наша информация в казанлъшкото поле, както и в Карнобатско и Айтоско, област Бургас.

Екоцентър - Стара Загора публикува становище на метеоролозите от НИМХ Орлин Лазаров и Гергана Козинарова.

До
Областно управление „Гражданска Защита”
Стара Загора   


Информация от Национален институт по метеорология и хидрология

 

На базата на визуални спътникови снимки и информация от синоптичните станции в НИМХ и изхождайки от атмосферната циркулация може да се твърди следното:
На 6 и днес на 7 август 2010г. в  Горнотракийската низина, както и на места в Източна България в ниските слоеве на атмосферата се наблюдава ниска облачност и   области с повишено влагосъдържание и намалена видимост, който се зараждат, преместват, еволюират през денонощието  по най-естествен начин.

Тези области имат обширен регионален характер, в съгласие с атмосферната циркулация на ниските нива.
Те не са локално проявени само в  Старозагорско и може да се допусне, че това по-скоро е натрупващата се влага в подинверсионен слой, т.е образувала се ниска облачност или мъгла.

Дежурни синоптици: Орлин Лазаров, Гергана Козинарова

Още новини