Начало Новини Актуално Местното производство на по-големи количества храни е важно и това се доказва особено в период на кризи

Местното производство на по-големи количества храни е важно и това се доказва особено в период на кризи

Актуално

Местното производство на по-големи количества храни е важно и това се доказва особено в период на кризи. Това каза министърът на земеделието Явор Гечев по време на конференция Агросекторът в криза. Спешни мерки, която е част от 16-я Коледен форум от Националната кампания Да! На българската храна.

Хранителната сигурност е крехко нещо в съвременния свят. Видя се, че доставките на храни не са това, което бяха. Не е екологично да транспортираш продукти от другия край на света, а става и много скъпо при тези цени на горивата, подчерта земеделският министър. И уточни, че Министерството на земеделието предвижда да организирана дискусия през месец януари с всички български евродепутати, по отношение на Стратегията От фермата до трапезата, която е продължение на Зелената сделка. Трябва да работим за това да имаме храна българско производство, да е достъпна, качествена, сертифицирана и не на последно място безопасна, каза министърът.

Явор Гечев обясни за Стратегическия план, че е чисто нов инструмент, различен от всички до този момент - доста по-сложен и всеобхватен. Той включва компенсаторните мерки до момента по стълб 1, Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), инвестиционната част, както и Програмата по лозарство и винарство, секторните интервенции, Програмата по пчеларство и много законодателни ангажименти. В Стратегическия план е заложена визията на Европа, която ние трябва да постигнем, по отношение на селското стопанство, допълни той.

Аграрният министър каза още, че народните представители на първо четене са одобрили внесените промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, като актуализацията му е послужила за законното въвеждане на Стратегическия план. Това ще даде възможност земеделските стопани и преработватели от всички браншове да могат да се възползват от европейската и българската солидарност, коментира още той. По думите му работата по документа ще трябва да продължи, да се преразглеждат текстове, които да се адаптират към българското законодателство в следващите две години. Вярвам, че в редовния кабинет ще има силен експертен екип, който ще се справи с това предизвикателство, уточни той.

Явор Гечев отбеляза, че в контекста на подпомагането за справяне с икономическите последици, Европа е длъжник на държавите членки, особено на тези от по-източна част. Изключителната финансова подкрепа тази година, в размер на близо 1 млрд. лева, заради Ковид пандемията и Украинската помощ, е почти и само от държавния бюджет. Единствено допълнителната подкрепа от ПРСР, с бюджет от около 60 млн. лева, идва от Европа, подчерта той.

Още новини