Начало Новини Актуално Местният референдум с въпрос за военния полигон край Стара Загора се провали

Местният референдум с въпрос за военния полигон край Стара Загора се провали

Актуално

Стара Загора местен референдум ЗмейовоМестният референдум в община Стара Загора с въпроса Да бъде ли закрит Централният артилерийски технически изпитателен полигон Змейово? приключи в 20,00 часа. Гласували са 29 648 избиратели, или 19,74% от имащите право 150 203 избиратели. Този брой гласували означава, че референдумът не събира достатъчен брой гласове и резултатът от вота няма значение. 

Действителните бюлетини са 29 577, а невалидните – 87. С ДА са гласували 28 008, а отговор НЕ са дали 1 549 души.

Близо 95% подкрепят закриването на полигона. 5% са против.

Според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, предложението, предмет на референдума, е прието, ако в него са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Общински съвет в съответната община и ако с ДА са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели.

През 2011 г. на изборите за Общински съвет в община Стара Загора правото си на вот са упражнили 68 515 души. Поне толкова трябваше да преминат през урните и на местния референдум.

Изборният ден преминава спокойно, без сигнали за нарушения, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Таньо Брайков.

Ще припомним, че служебният министър на отбраната Тодор Тагарев излезе преди месец с официално становище относно референдума. Съгласно Конституцията на България въпроси, свързани със сигурността и с отбраната на страната, са от компетентността единствено на централните органи на законодателната и изпълнителна власт. Становището на Тодор Тагарев гласи още, че решението на Общинския съвет на Стара Загора за провеждане на референдум с въпрос за закриване на полигона край Стара Загора е издадено при липса на компетентност, което е абсолютна пречка да се предизвикат очакваните от него правни последици.

След протест от страна на Районна прокуратура – Стара Загора срещу решението на Общинския съвет за провеждане на референдум, най-рано след месец Административният съд в града ще се произнесе относно неговата законност.

Референдумът струва на старозагорските данъкоплатци около 250 000 лева.

На референдума се гласуваше в 202 избирателни секции в 51 населени места на Община Стара Загора. Имащите право на глас са 149 434.

Ако предложението, предмет на референдума, не е прието, местен референдум по същия въпрос може да бъде иницииран не по-рано от една година от датата на произвеждането му.

 

 

Още новини