Начало Новини Актуално Местните данъци и такси в Стара Загора се вдигат

Местните данъци и такси в Стара Загора се вдигат

Актуално

Местните данъци и такси в Стара Загора се вдигатДа бъде увеличена такса Битови отпадъци за гражданите от 1,2 на 1,5 промила, а за бизнеса - от 3 на 3,5 промила. Това приеха общинските съветници в Стара Загора днес. Таксата за бизнеса в началото на мандата беше намалена от 5 на 3 промила, припомни кметът Живко Тодоров, обявявайки мотивите си.

Другата съществена причина за увеличението са двойно по-високите отчисления, които общината ще плаща от 2014 година към Министерството на околната среда и водите, заради неизградени съоръжения за третиране на битовите отпадъци.

От 2014 г. заради неработещото все още регионално депо Община Стара Загора ще прави отчисления от бюджета в размер на 70 лева на тон отпадък. Като причини за забавяне на изграждането на депото кметът посочи тежките процедури, изискващи синхрон между институциите и обжалванията от жители на село Ракитница, обединени в инициативен комитет. Строителството на депото край селото ще се забави и заради промяна в Закона за горите, която предвижда терен от 220 дка горски фонд от парцела да бъде закупен. Заради процедурата за закупуване, строителството на депото ще започне в началото на 2014 г.

За първи път от 15 години насам ще бъде намалена сумата, която ще бъде заплатена на концесионера, изпълняващ  дейностите по почистването на Стара Загора. Досега през годините тя трайно се е вдигала, подчерта кметът. Гласуваната днес план-сметка за необходимите средства за предоставяне на услугите по събирането, извозването и обезвреждането в депа или други съоръжения на битовите отпадъци, както и за поддържане на чистотата на обществени места, предвижда намаление с 800 хил. лева.

На първо и второ четене беше прието и предложението за увеличение на данък Сгради, което предвижда данъкът върху недвижимите имоти се увеличава с 0,2 промила – от 1,25 на 1,45 промила. Данъкът за възмездно придобиване на недвижимо имущество (при закупуване на недвижим имот например) данъкът се променя от 1,6 на 2,5 на хиляда.
Въпреки увеличението данъкът върху недвижимите имоти в Стара Загора остава един от най-ниските в България. В София той е 1,875 промила, в Пловдив – 1,8 промила, във Варна – 2 промила, в Плевен – 1,9 промила и пр. Със ставка от 1,45 промила Стара Загора се изравнява с Бургас, а по-ниска е само в Русе – 1,2 на хиляда.

Мотив за повишението са  необходимите близо 4 млн. лева за съфинансиране на европроекти през следващата 2014 година. Налице са и нови ограничения в Закона за публичните финанси, който влиза в сила от 1 януари 2014 г. Предложението е в синхрон с данъчните ставки в другите общини, аргументира се в зала кметът Живко Тодоров. Трябва да осигурим перспектива на града чрез данъчната политика, а не чрез кредити, като прехвърлим отговорността на някой друг, добави той. По думите му, средствата ще се върнат при хората под формата на инфраструктура. Кметът посочи, че за администрацията през следващата година приоритет ще бъде ремонт на кв. Три чучура север със средства от капиталовата програма.

На заседанието на Общинския съвет на Стара Загора беше одобрен и Общинският план за развитие на Община Стара Загора за периода 2014 - 2020 г. Решено е също общината да поеме дългосрочен общински дълг за финансиране на проект Зелена и достъпна градска среда за жителите на Стара Загора.

Общински съвет - Стара Загора - данъци

Общински съвет - Стара Загора - сесия

Общински съвет - Стара Загора - гласуване

Още новини