Начало Новини Актуално Месопреработвателно предприятие КЕН - Стара Загора е номинирано в конкурса Сграда на годината

Месопреработвателно предприятие КЕН - Стара Загора е номинирано в конкурса Сграда на годината

Актуално

Новата производствена сграда на месопреработавателното предприятие на фирма КЕН АД е построено в Стара Загора в кв. Голеш. Строителството започна през януари 2008 г. и продължи до юли 2009 г. Сградата е с разгъната застроена площ 9420 кв.м. Тя е един от кандидатите за приза Сграда на годината в категория Производствени сгради и логистични центрове.

Можете да гласувате на модерната сграда на КЕН чрез сайта на организаторите на конкурса.

Инвеститор и собственик на фабриката е фирма „КЕН” АД, основана през 1991 г. в гр.Стара Загора и специализарана в производството на малотрайни и трайни варено-пушени колбаси. В годините на развитие фирмата стана един от водещите производители в този сектор. През 2005 г. във фирмата е разработена и европейската система Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP), която гарантира безопасността на храните.
За главен проектант на своето предприятие, фирма „КЕН” АД избра проектантско ателие „Дизайн Арт-КиК” ООД, а строителтвото бе поверено на Старозагорската фирма „СТРОИТЕЛ ВД” ООД.
Месопреработавателното предприятие на фирма „КЕН” АД е с производствен  капацитет 60 тона дневно и е оборудвано с най-съвременната технология и техника съгласно европейските стандарти и изисквания за преработка на месо. В него работят 200 души.
Предприятието е разположено в близост до основната пътна артерия Стара Загора- Бургас, в Промисшлена зона -Изток, което я прави леснодостъпна за обслужващите я товарни и лекотоварни автомобили. Фирмата е организирала собствен пътнически транспорт за служителите си.
Композиционно предприятието  е решено в два основни обема-прозиводствен корпус и администрация. Поради особеностите на терена част от производствената зона е ситуирана на полуподземно ниво, като основният технологичен процес се извършва на надземния етаж на сградата. Административната част, в която са разположени офисите на административно-търговските отдели, както и голяма заседателна зала, е развита в самостоятелен обем на четири етажа, долепен до производствената част. За производствения корпус, както и административната част, е осигурен лесен и удобен достъп за хора с увреждания.

За изграждане на сградата са използвани едни от най-съвременните материали за такъв тип сгради, като топлоизолационни „сандвич” панели, облицовки от композитни плоскости, структурно остъкляване и др. Избраните цветове са червено, бяло и сребристо сиво,  кореспондиращи с цветовете на логото на фирма „КЕН” АД. Цялостното цветово въздействие на обемите се допълва и от използваните цветни стъкла за прозорците и структурното остъкляване. Архиртектурната композиция се завършва от ъгловия елемент с извита форма, носещ логото на фирмата, разположен централно и симетрично във външния ъгъл на обема на администрацията.
Конструкцията на сградата е смесена, състояща се от монолитни стоманобетонови колони и метални ферми за прозиводствения корпус, и монолитна стоманобетонова безгредова - за административната част.
Стените на сградата са изградени от топлоизолационни „сандвич” панели с полиестерно покритие за определени зони и от неръждаема ламарина за други, по технологични изисквания. Стените в административната сграда са изпълнени от многослойни стени с гипсокартон и минерална вата.
Положените в сградата индустриални подове са съобразени с изискванията, наложени от функцията и, лесни за поддръжка, почистване и отговaрящи на всички хигиенни изисквания за месопреработка.
Месопреработвателното предприятие на фирма КЕН АД остава запомнящо се със своя отличителен архитектурен облик, подчертан от използваните съвременни материали и модерни технологични решения в прозиводството.

инвеститор:
"КЕН" АД

архитект:
"Дизайн Арт - КиК" ООД, арх. Дилян Каменов, арх. Гичка Кутова

изпълнител:
"Строител - ВД" ООД

конструктор:
инж. Петя Маринчева

адрес:
Стара Загора

КЕН КЕН КЕН КЕН - Стара Загора КЕН - Стара Загора КЕН - Стара Загора

Още новини