Начало Новини Актуално Мерки за противодействие на коронавируса в Стара Загора

Мерки за противодействие на коронавируса в Стара Загора

Актуално

коронавирусВ Стара Загора състоя заседание на Областния медицински съвет, създаден със заповед на областния управител Гергана Микова във връзка с коронавируса. Заседанието беше свикано заради потвърдените 4 случая на заразени с коронавирус хора в градовете Габрово и Плевен. Директорите на болници докладваха какви са предприетите мерки за ограничаване на вируса.

На заседанието присъстваха директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Станимир Станков, кметове и заместник-кметове на общините от областта, командирът на Втора механизирана бригада ген. Шопов, директорът на Териториална дирекция към Държавна агенция Национална сигурност Георги Георгиев, окръжният прокурор Дичо Атанасов, представители на Областна дирекция на МВР, директори на болнични заведения, директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Стара Загора д-р Маргарита Павлова, директорът на Регионалното управление на образованието Татяна Димитрова, представители на здравни институции.

Проф. Йовчо Йовчев, директор на Университетска болница Проф. д-р Ст. Киркович, заяви, че болницата разполага с 200 броя индивидуални облекла за медицинския персонал, 1000 маски и достатъчен брой предпазни очила, калцуни и други индивидуални средства за защита. В момента в Инфекциозното отделение на здравното заведение има 25 пациенти под наблюдение. Утре в лабораторията към болницата се очаква да пристигнат 7 проби от Ямбол. Досега няма положителни проби на изследвани за коронавирус лица.

Д-р Кети Маналова, директор на болницата в Казанлък, заяви, че утре към лабораторията в Стара Загора ще бъдат изпратени 10 - 12 проби от деца, които в момента са хоспитализирани в болницата. Тя, както и останалите ѝ колеги от болници от областта, изразиха притеснение от недостига на лични предпазни средства за медицинския персонал. Не достигат най-вече специалните маски за лице с филтър.

Всички болници са въвели и спазват строго предписаните мерки за ограничаване на разпространението на вируса у нас.

Представителите на Областна дирекция на МВР съобщиха, че за работещите на терен полицаи са осигурени предпазни средства. Извършват се проверки на хората, които са под карантина, и чиито имена са изпратени по списък в дирекцията.

Проф. Йовчев докладва още, че лабораторията към болницата разполага в момента с 50 теста. На склад има още 50, а при нужда могат да бъдат доставени още 200. До този момент в старозагорската лаборатория са извършени 35 теста, всички са отрицателни.

На своето заседание, по предложение на кметовете на общините, Областният медицински съвет взе решение да бъдат прекратени временно приемните дни в институциите, където се провеждат такива. Служителите в администрациите, които работят с граждани, ще бъдат оборудвани с лични предпазни средства.

Още новини