Начало Новини Актуално Мерки срещу птичи грип въвеждат в Старозагорско

Мерки срещу птичи грип въвеждат в Старозагорско

Актуално
епизоотична комисия 1Областният управител Гергана Микова свика Областната епизоотична комисия заради констатираните огнища на болестта инфлуенца (птичи грип) в областите Добрич и Хасково. На заседанието присъстваха представители на РЗИ, ОДБХ-Стара Загора, РД ПБЗН, РИОСВ и на сдружение „Зелени Балкани”.
Д-р Боян Папазов, началник на отдел “Здравеопазване на животните” в ОДБХ, обясни, че засега в Старозагорска област няма регистрирани случаи на птичи грип. Той предложи за обсъждане поредица от спешни мерки, които трябва да се предприемат за усилване на надзора, предотвратяване на случаи на болестта в региона и опазване здравето на животните.
Д-р Папазов напомни, че Старозагорска област е сред тези със силно развито птицевъдство. „В региона работят ферми със стотици хиляди птици и това ни задължава да бъдем още по-внимателни и безкомпромисни в действията си”, каза той.
Със заповед на областния управител общинските епизоотични комисии се задължават да проведат заседания и да набележат конкретни мерки за недопускане на заболяването.
От кметовете на общини се изисква да посочат предварително поне по един подходящ терен на територията на съответната община, на който, при евентуално възникване на птичи грип, да бъдат загробвани умъртвените птици.

Още новини