Начало Новини Актуално Меркатор стъпи на българския пазар с първия си магазин в Стара Загора

Меркатор стъпи на българския пазар с първия си магазин в Стара Загора

Актуално
Меркатор

Словенската верига за бързооборотни хранителни и нехранителни стоки Меркатор (Mercator) откри първия си магазин в Стара Загора. Хипермаркетът се намира на бул. Патриарх Евтимий 50. Той е първият търговски обект на чуждестранния инвеститор на българския пазар.

Жига Дебеляк

Спряхме се на Стара Загора, защото е с голям потенциал и присъства в приоритетите на всички големи вериги, обявиха на пресконференция Жига Дебеляк - председател на Управителния съвет на Меркатор груп и Йордан Терзийски - изпълнителен директор на Меркатор за България.
Магазинът е разположен на площ от 3000 кв.м. Инвестицията е в размер на 3 млн. евро. В него се предлагат около 15 000 артикули с гарантирано качество. Около 90% от стоките са на български производители, а останалите собствени марки на словенската верига.
В хипермаркета в Стара Загора работят 80 души, преминали специално обучение в Словения.
През следващата година Меркатор ще открие още 6 магазина в София, Русе, Бургас, Варна и още един в Стара Загора. В тях ще бъдат инвестирани общо 40 млн. евро. Средствата ще бъдат удвоени до 2012 г. с амбицията Меркатор да заеме 3% пазарен дял в България.

Меркатор има 1400 магазина на Балканите и над 22 000 служители. 2008 г. е била рекордна за компанията - направени са инвестиции за 300 млн. евро. През 2009 г. те са в размер на 150 млн. евро. Чистата печалба е около 200 млн. евро. Годишно компанията реализира приходи от своите обекти в размер на 2,7 млрд. евро.
Жига Дебеляк обаче заяви, че не очаква никакви печалби от магазина в Стара Загора в следващите 3 години. Добрите финансови резултати могат да се постигнат след този срок, когато Меркатор завоюва доверието на клиентите си.

Меркатор

Mercator

Меркатор

Меркатор, Стара Загора

Меркатор

Mercator

Меркатор

Mercator

Меркатор

Mercator

 

Прессъобщение:

Меркатор отваря първия си хипермаркет в България. 2000 кв. м.търговска площ  очакват клиентите на  магазина в Стара Загора

Веригата за бързооборотни стоки Меркатор откри първия си хипермаркет в България. Магазинът се намира на бул. „Патриарх Евтимий” 50 в гр. Стара Загора. Хипермаркетът бе официално открит от Йордан Терзийски, изпълнителен директор на Меркатор България, проф. Светлин Tанчев, кмет на града, Йордан Николов, областен управител на Стара Загора, както и от председателя на Управителния съвет на Меркатор Груп – Жига Дебеляк. На официалната церемония присъстваха клиенти, партньори и служители на компанията.

Хипермаркетът предлага 15 000 хранителни и нехранителни продукта, разположени на търговска площ от 2 000 квадратни метра. Целият обект се простира на площ от 3 000 квадратни метра. Той е построен за по-малко от 6 месеца, като инвестицията на компанията в него е 3 милиона евро. В магазина ще работят 60 специално обучени служители. Предлаганите стоки ще покриват различни ценови сегменти. Една от собствените марки на Меркатор, позиционирана в средния ценови сегмент, също ще бъде представена в новия хипермаркет. Това обяви Меркатор България на специална пресконференция, проведена по-рано днес в магазина.

„За нас е удоволствие да споделим с вас откриването на първия си хипермаркет в България. Считаме, че старозагорският регион е един от водещите за страната. Наша основна цел навсякъде, където сме представени, е клиентите ни да са удовлетворени. Стратегията ни е да осигуряваме на потребителите оптимален баланс между качество, потребителска стойност и цена. Богатият ни асортимент ще включва продукти, подходящи за всяка потребителска кошница. С разчупения вътрешен интериор на хипермаркета и високото качество на обслужване целим да осигурим на клиентите си неповторимо изживяване от пазаруването”, каза Йордан Терзийски.

В магазина посетителите могат да открият специален сектор за деликатеси, предлагащ голямо разнообразие от прясно приготвени храни и продукти. Клиентите на Меркатор могат да се насладят и на собствената пекарна на магазина, където има множество видове прясно изпечен хляб. Специален пица бар ще предлага току-що приготвена пица. Концепцията за неповторимо изживяване от пазаруването е подкрепена и от щанд за прясно приготвени ястия и секция за плодови и зеленчукови салати. В сектора за месни продукти месото се реже и пакетира на място.

16 милиона потребители пазаруват всеки ден в магазините на компанията на пазарите, където тя присъства. България е шестата страна, в която навлиза Меркатор. У нас веригата планира да открие още 6 магазина до края на 2010 г. Първоначално обектите ще са концентрирани в големите български градове. Стратегическите планове на Мекратор Груп са насочени към постигането на 3% пазарен дял до края на 2012 г.

За Меркатор:
Меркатор е най-голямата компания за търговия на дребно в Словения. Компанията има утвърдени позиции на пазарите в Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна Гора. До края на годината Меркатор влиза на пазара в Албания, а през следващите две години е планирано присъствие и в Македония. Към момента компанията има над 1400 магазина и почти 22 000 служители в страните, в които присъства. Присъствието на Меркатор включва хипермаркети, супермаркети, Cash & Carry, квартални и други специализирани търговски обекти. В своите обекти компанията годишно реализира приходи в размер на 2,7 милиарда евро.

За допълнителна информация:
Велислава Анастасова, маркетинг мениджър, Меркатор – Б ЕООД, тел. 02/ 8199 356

Още новини