Начало Новини Актуално Междуведомствен съвет отговaрял за договорите за внос на стари боеприпаси в България

Междуведомствен съвет отговaрял за договорите за внос на стари боеприпаси в България

Актуално

Зам.-министърът на отбраната от правителството на тройната коалиция и настоящ депутат от Старозагорски избирателен район Спас Панчев е един от отявлените защитници на полигон "Змейово". Демонстрира го за последен път преди месец по време на парламентарния контрол.

Според него военната обител, донесла само проблеми на живущите наоколо, нямала нищо общо с обгазяванията на Стара Загора и региона. Позицията му е обяснима, тъй като доскорошният бизнес на Панчев беше свързан с оръжейната фирма "Аркус" - Лясковец, работила в договорни отношения с полигона. И заявила навремето интерес към утилизацията на боеприпаси. Вчера бившият зам.-министър беше в Стара Загора и вестник Старозагорски новини се опита чрез него да повдигне завесата около тайния договор, завещан от предходните правителства на ГЕРБ, за внос на стари боеприпаси от чужбина и тяхното унищожаване у нас. Публикуваме въпросите и отговорите без редакторска намеса:

- Г-н Панчев, какъв е срокът на действие на договора за внос на стари боеприпаси у нас, сключен по време на управлението на НДСВ, и къде се извършва унищожаването им?
- Аз нямам информация държавата да е подписвала договор за унищожаване на боеприпаси от друга държава. Това е моето категорично мнение, аз наистина нямам информация. Възможно е да има подписани договори от частни фирми за утилизация на боеприпаси. Това е друг въпрос, който не касае Министерството на отбраната. Ние не даваме разрешение за такива неща, в Министерството на отбраната, не се дават разрешения. Има Междуведомствен съвет, който се занимава с тези проблеми, аз не съм бил член на този съвет и затова не знам кой и какви договори е подписал. Но вие може да намерите информация през Министерството на икономиката или през Междуведомствения съвет кой откъде и какви количества, кога и при какви условия е подписал тези договори.
- Кой членуваше в Междуведомствения съвет?
- Министърът на икономиката, министърът на отбраната. Има секретар на Междуведомствения съвет, който обикновено е един от съветниците на премиера. Има зам.-министри от различни министерства. Те дават разрешения за лицензи, за производство, за търговия с боеприпаси и стоки с двойна употреба и те са тези, които имат пълна справка и информация какво в България се внася и за какво се внася.
- Вие лично нямахте ли такава информация, дори неофициална?
- Аз ви казах, че съм чувал, че има фирми, които са участвали в търгове в чужбина, но колко са успели и какво са успели, нямам информация. А и не ми е било работа да се интересувам.
- Преди месец настоящият зам.-министър на отбраната Валентин Радев заяви при посещението си на полигон "Змейово", че правителството на ГЕРБ е унаследило такива договори от предходните правителства.
- Аз казах, че сигурно има такива договори. Но това са договори, които не е подписала държавата с друга държава. Това със сигурност щях да го знам ако беше.
- Това означава, че частни фирми са сключвала договори с покровителството на България?
- Не с покровителството, а съгласно законите на нашата държава.

Още новини