Начало Новини Актуално Международният валутен фонд предрича на България по-бавно излизане от кризата от съседните държави

Международният валутен фонд предрича на България по-бавно излизане от кризата от съседните държави

Актуално
България

България е сред групата от държави, които Международният валутен фонд определя като преживели нетраен икономически бум. В редовния шестмесечен доклад на МВФ за световната икономика се прави извода, че страната ни, вероятно ще се възстановят от кризата по-бавно, отколкото останалите страни в Централна и Източна Европа.

Има вероятност нововъзникващите пазарни икономики от Централна и Източна Европа да регистрират ръст от 3,7% през 2010 година и с още 3,1% през следващата. Темпът на възстановяване обаче се очаква да бъде доста различен за отделните страни.
В нововъзникващата пазарна Европа растежът на икономиките, чието забавяне бе много слабо (Полша) и страните, чиито домакинства и банки посрещнаха кризата с относително стабилно финансово положение (Турция), вероятно ще продължат да укрепват, подпомогнати от нормализирането на международната търговия и на капиталовите потоци, се казва в доклада на МВФ.

Въпреки това страните, които преживяха нетраен икономически бум (България, Латвия) или пък страните, чиито държавни и частни финанси (Унгария, Румъния) са уязвими, най-вероятно ще се възстановяват по-бавно, посочва докладът на фонда.
Ако не бъдат взети никакви мерки, то може отново да се породи напрежение във финансовия сектор, включително и в нововъзникващите пазарни икономика в Европа чрез търговските и банковите трансгранични потоци и това би имало значително неблагоприятно въздействие върху реалния бизнес.
Международният валутен фонд включва в категорията Европа на нововъзникващата пазарна икономика Централна Европа без Словакия, Словения и Чехия и включва към нея Турция. Очакванията се Турция да оглави класацията по растеж в региона за тази година, като прогнозите са за икономически ръст от 7,8 на сто. Догодина обаче се очаква забавяне до 3,6 на сто.

На второ място е Полша, единствената страна от ЕС, която през 2009 година отчете растеж, достигнал 1,7 на сто. За тази година фондът очаква полската икономика да нарасне с 3,4 на сто и 3,7 на сто през 2011 година.
Румъния, Хърватия и Латвия вероятно ще отчетат свиване на икономиките си тази година и ще се възстановят през 2011 г. Румъния ще регистрира най-силното свиване на икономиката си (1,9 на сто), преди да постигне растеж от 1,5 на сто през 2011 година, според МВФ. Членка на ЕС от 2007 година, тази страна намали БВП със 7,1 на сто, отбелязва МВФ.

Фондът прогнозира свиване с 1,5 на сто на икономиката в Хърватия през тази година, а за 2011 г. очаква нарастване с 1,6 на сто. Латвия, която през 2008 и 2009 година натрупа най-силния икономически спад в света (близо 25 на сто), вероятно ще отчете свиване на БВП с 1,0 на сто през тази година, но ще постигне растеж от 3,3 на сто идната година.
Балтийските й съседки Литва и Естония отчетоха свиване на икономиките си съответно с 14,8 на сто и 13,9 на сто през 2009 г. Литва вероятно ще постигне растеж от 1,3 на сто тази година и 3,1 на сто през 2011 г. Тези показатели са съответно 1,8 на сто и 3,5 на сто за Естония.
Унгария, за която Световната банка и ЕС обявиха спасителен план през 2008 г. на стойност 20 милиарда евро, вероятно ще възобнови растежа си тази година с увеличение на БВП с 0,6 на сто, а през 2011 г. - с 2,0 на сто.

Още новини