Начало Новини Актуално Международният технически панаир в Пловдив с акцент на възобновяемите енергийни източници

Международният технически панаир в Пловдив с акцент на възобновяемите енергийни източници

Актуално

международен технически панаир Пловдив възобновяеми енергийни източници

Български и чуждестранни компании ще демонстрират световни новости в областта на използването на възобновяеми енергийни източници и пестенето на енергия по време на Международния технически панаир в Пловдив, който ще се проведе от 24 до 29 септември 2012 г. Очаква се около 100 хиляди гости  от страната и чужбина  да посетят изложението.

То е най-големият в Югоизточна Европа  форум за инвестиционни стоки и технологии.

Сред иновациите от световен мащаб е първата изцяло българска ВЕИ система,  комбинираща слънчеви панели, вятърна турбина, дизел генератор и електрическа мрежа. Получената енергия се съхранява от акумулаторна батерия, осигуряваща захранване в продължение на 72 часа. Хибридната системата Exeron  е  една независима малка електроцентрала, особено полезна в труднодостъпни райони, твърдят експерти. Тя ще бъде представена от Интернешенъл Пауър Съплай на Международната изложба за електроника и електротехника Елтех.

Част от новостите на ЕСЕН 2012 са ориентиране към намаляване на разходите за отопление. Фирма Пестим енергия започва да предлага на българския пазар инфрачервените панели  InfraHEAT, които ще бъдат сред експонатите на Международната изложба за енергетика и екология Енеко.  При този метод  лъчите са равномерни, здравословни и екологично чисти, затова се нарича „отоплението на Третото хилядолетие“, казват специалисти.

В изложбата „Енеко“ участват и  фирми, предлагащи съоръжения за биоенергия. Те са подходящи за домакинства и малки предприятия, тъй като чрез тях се оползотворяват отпадъци от дървесина, слама, плодове.

В  сферата на зеления бизнес се очертава нов подход за опростяване на оборудването, улесняване на неговата употреба и комплексност – комбиниране на нови източници на енергия с методи за нейното пестене, обясняват експерти. В този сектор са голяма част от разработките, които ще може да се видят на деловия форум за инвестиционни стоки и технологии, организиран от Международен панаир Пловдив.

Очаква се фирмите, работещи в зелената икономика, отново да бъдат най-привлекателни за посетителите специалисти на ЕСЕН 2012. Енергийните компании с иновационни проекти в областта на възобновяемите източници биха предизвикали най-голям интерес сред инвеститорите на Българската фондова борса – това показа проучване, направено от Капман Грийн Енерджи Фонд  през месец юни тази година.

На второ място са иновационните проекти в областта на информационните технологии, сочи изследването. Това обяснява и  разрастването на Международната изложба за информацонни технологии Инфотех, която също е в рамките на Международния технически панаир. Компании от 5 държави вече са заявили участие в нея.

В програмата на ЕСЕН 2012 са включени още и изложбите Акватех (за технолигии и управление на водите), Аутотех (за транспорт и автосервизно оборудване), Интермин експо (за минна промишленост), Машиностроене, Стройтех (за строителни материали, машини и технологии), Химия и Автомобилен салон Пловдив.

Още новини