Начало Новини Актуално Международният ден на Земята ще бъде отбелязан с празник пред Стария чинар

Международният ден на Земята ще бъде отбелязан с празник пред Стария чинар

Актуално

Стара Загора международен ден Земя празник Стария чинарНа 22 април с празник, посветен на Стария чинар, Община Стара Загора ще отбележи Деня на Земята. Началото е в 14,30 часа в парк Бедечка пред 7-вековното дърво. Ще участват деца от V ОУ, представители на Туристически информационен център и Туристическо дружество Сърнена гора. Събитието е с екологична насоченост и има за цел да популяризира природната забележителност на територията на града.

Икономически портал на регион Стара Загора припомня, че в през октомври 2012 г. представители на граждански организации и на бизнеса се включиха в почистването на района около Стария чинар в парк Бедечка в Стара Загора. Кампанията беше финал на проекта Бъди модерен, бъди еко на Гражданско обединение Екоцентър Стара Загора, който е част от дарителската програма на Загорка АД. Създател на идеята да се облагороди района около чинара и дървото да се превърне в един от символите на Стара Загора е на Граждански клуб ЛИПА.

Това е първата ни стъпка към разработване на цялостна система в подкрепа на парковете в Стара Загора и съхраняването на дървесното разнообразие в тях, заяви Олег Стоилов, който е член на клуба и председател на Търговско-промишлена палата - Стара Загора.

Под ръководството на специалисти от общината и с помощта на Нелсен Чистота бяха отстранени диворастящите храсти, които затваряха чинара. Доброволците събраха и много битови и строителни отпадъци в района. Внимателно беше почистена от бутилки и кутии и хралупата в ствола на дървото, тъй като беше използвана за контейнер за смет.

Инициаторите обмислят да поставят ограда, осветление и камери, за да предпазят дървото от вредни посегателства, но разчитат и на отговорността на старозагорци.

Клуб ЛИПА разкри и дарителска банкова сметка за събиране на средства за запазването на вековното дърво и превръщането на парка в туристическа атракция.

Обществен дарителски фонд - Стара Загора

Първа инвестиционна банка - Стара Загора

IBAN: BG58FINV915010BGN0BS7L

BIC: FINVBGSF

Още новини