Начало Новини Актуално Международен проект ще работи за гарантиране на медийната свобода

Международен проект ще работи за гарантиране на медийната свобода

Актуално
Росен Димов

Международен проект, финансирано от програма Европа за гражданите на Европейската комисия, цели да повиши медийната свобода в България. Той беше представен в Стара Загора от Александро Валера, директор по изследванията на Програма Европейски алтернативи.

В пресконференцията участва и Росен Димов, координатор на ФЛЕЪР – Европейски филиал на Глобалната организация за борба с организираната престъпност и корупцията за Централна и Източна Европа, който е базиран в Стара Загора.

На 19 март в Стара Загора ще се проведе регионален консултативен панел с участието на немския разследващ журналист Юрген Рот, Алесандро Валера, Росен Димов и журналисти. На форума ще се обсъждат различни предложения за повишаване на медийната сбовода. На същата дата ще бъде почетена паметта на жертвите на организираната престъпност. Този ден ще бъде отбелязан за първи път във всички 27 европейски страни, които членуват във ФЛЕЪР.Аналогични консултативни панели ще има и в останалите страни-участнички в проекта - Великобритания, Италия, Румъния. Всички решения ще бъдат разгледани в Европейския парламент на 31 март, като целта е да се направят законодателни промени, гарантиращи свободта на медиите в Европа.

Ще бъда сформирани и европейски медиен наблюдател. Неговите представители ще сигнализират европейските институции за всяко едно нарушение на медийната свобода.

Росен Димов представи пред старозагорските журналисти и клип, с който страната ни участва в конкурс на Световната банка, насочен срещу корупцията. Песента се изпълнява от Теди и Тени и за нея се гласува онлайн на адрес: www.anticorruptionmusic.org/?videos/corruption2.
Гласуването се извършва в самия сайт, след регистрация, а не чрез споделяне във Фейсбук.

Проектът е всички останали инициативи бяха представени и в Търговско-промишлена палата - Стара Загора, пред ръководството на работодателската организация и пред представители на младежки организации в града.

 

Флеър Росен Димов Флеър ТПП Стара Загора

Още новини