Начало Новини Актуално Международен музикален фестивал Моцартови празници – Правец 2018 В памет на Христина Ангелакова

Международен музикален фестивал Моцартови празници – Правец 2018 В памет на Христина Ангелакова

Актуално
1Mozart Fest 2018 Media1Международният музикален фестивал Моцартови празници ще се проведе за четиринадесети път от 12 до 15 юли 2018 година в Правец. Организаторите посвещават тазгодишното издание на фестивала на великата българска оперна певица Христина Ангелакова – дългогодишен артистичен директор и незабравим сърцат вдъхновител на Моцартовите празници, с която оперна България се прости неотдавна. По нейна идея и тази година ще бъдат представени уникални музикално-сценични постановки, иновативни жанрово разнообразни продукции, показващи българските постижения на различните видове изкуства в оригинална симбиоза с класическата музика.
Опера и балет с кукли, нетрадиционно представяне на класиката – запазена марка на фестивала, програми за деца и възрастни, музика, танц и поезия с участието на утвърдени имена от световнитемузикални сцени, театралния афиш, млади таланти и още много приятни преживявания за многобройните почитатели на фестивала предстоят в моцартовите дни през месец юли в Правец. Новият оперен герой – МАРИОНЕТКАТА е изборът на организаторите за символ-емблема на четиринадесетото издание на фестивала.
Основен участник тази година е съставът на Държавна опера-Стара Загора, придружен от Държавен куклен театър-Стара Загора и Академичен цирк Балкански. За първи път в България гостува Марионетната опера на Линдау, Германия.
Зрителите-гости на фестивала ще проследят събитията на сцената на езерото пред хотел Риу Правец Ризорт, в балната зала Тера на хотела, в залата на читалище Заря 1895, на площада пред Община Правец. Фестивалът се организира от сдружение Моцартови празници-Правец`04 под патронажа на Министъра на културата на Република България г-н Боил Банов, с подкрепата на Община Правец. Генерален спонсор Тера тур сървиз.
Във всяко издание на фестивала, организаторите неизменно подчиняват събитията от фестивалната програма на своя патрон В. А. Моцарт, като по традиция включват и забележителни годишнини, които световната общественост отбелязва през 2018 година - 160 години от рождението на Джакомо Пучини, 200 години от рождението на Шарл Гуно, както и 100 години от рождението на Ленард Бърнстейн и 120 години от рождението на Джордж Гершуин.
ММФ Моцартови празници в Правец ще бъде официално открит на 12 юли, от 20.00 часа със спектакъла на операта Вълшебната флейта – постановка на Марионетната опера на Линдау, Германия. В рамките на два часа историята на гениалната оперна творба на Моцарт ще оживее на сцената на читалище Заря 1895 пресъздадена изцяло от марионетни кукли. Вторият спектакъл на Вълшебната флейта е на следващия ден – 13 юли, от 15.00 часа. Преди официалното откриване, от 19.00 часа – на площада пред Община Правец Духовият оркестър при Община Велико Търново под диригентството на Владимир Бошнаков ще изпълни специално подготвена програма от атрактивни музикални номера В духа на В. А. Моцарт.
Вечерта на 13 юли, от 21.00 часа на сцената на езерото ще бъде представен оперно-кукления спектакъл на операта Турандот от Джакомо Пучини – съвместна продукция на Държавна опера-Стара Загора и Държавния куклен театър-Стара Загора, отличен с голямата награда Стара Загора 2018. Грандиозният спектакъл е реализиран от изключителен международен творчески екип, състоящ се от доказани творци в двете изкуства – операта и кукления театър. Режисьорите са Огнян Драганов и Дарин Петков, сценография и костюми Каталин Йонеску-Арборе /Румъния/, Васил Рокоманов и Силва Бъчварова, художествено осветление Васко Лисичов /Македония/, пластика Хзе Фу-Чен /Тайван/, хормайстор Младен Станев. Диригент Владимир Бошнаков. Спектакълът на операта Турандот е с участието на звезден многонационален солистичен състав: Драгана Радакович от Сърбия ще изпълни ролята на Принцеса Турандот, италианският тенор Дарио ди Виетри ще бъде Калаф, Цветелина Василева /Лиу/. Участват още солисти, хор, оркестър на Държавна опера-Стара Загора, куклени артисти от Държавен куклен театър-Стара Загора, децата от ДЮСОБ Маргаритки при Държавна опера-Стара Загора и представители на Прабългарска школа за оцеляване Бага-Тур.
На третия фестивален ден от 11.00 часа в зала Правец предстои Среща с автограф със световно признатия български тенор Калуди Калудов. ММФ Моцартови празници ще отбележи респектиращата годишнина на певеца – 40 години на сцената. Водещ Боянка Арнаудова.
От 15.00 часа в читалище „Заря 1895 ще бъде представен спектакъла на балета Лебедово езеро от П. И. Чайковски по хореографията на Мариус Петипа – още една среща с неповторимото майсторство на куклите и артистите на Марионетната опера на Линдау. Балет с кукли – за първи път в България. Хореограф, репетитор Юта Меер, кукли Бернхард Лайсмюлер / Бернхард Моргенщерн, кукли глави Себастиан Деммел, костюми Бернхард Лайсмюлер / Аманд Перез, сценография Бетина Хумич.
От 21.00 часа на сцената на езерото ще се състои премиерата на музикалния танцово-театрален спектакъл Валпургиева нощ по идея на артистичния директор на ММФ Моцартови празници оперната прима Христина Ангелакова. Страст, еротика, любов и разменната монета за МЛАДОСТТА с избрани фрагменти от операта „Фауст“ на Шарл Гуно в съзвучие с красивите текстове на Гьоте. Диригент Ивайло Кринчев, режисьор Боян Крачолов, хореография Филип Миланов, художник на костюмите Салваторе Русо /Италия/.Участват солистите Ивайло Михайлов, Евгения Ралчева, Ивайло Джуров, актьорите Димитър Крумов, Иван Николов, Надя Керанова, оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора. Спектакълът е създаден по поръчка на ММФ Моцартови празници.
Най-дългият фестивален ден ще завърши в зала Тера на хотелския комплекс Риу Правец Ризорт. Творби на великия български композитор Панчо Владигеров, на Бърнстейн и Гершуин ще прозвучат в богата и атрактивна програма, която ще предложат братята Александър и Константин Владигерови, цигуларката Теодора Късметска-Сороков и пианистката Ружа Семова. Четиримата талантливи музиканти живеят и работят във Виена, обединява ги музиката и приятелството. Концертът в зала Тера е с начало 23.00 часа.
ММФ „Моцартови празници“ 2018 ще бъде закрит на 15 юли, неделя, от 21.00 часа със спектакъла на операта „Палячи“ от Леонкавало, който ще бъде представен на сцената на езерото пред хотел Риу Правец ризорт. Спектакълът на операта „Палячи“ е на Старозагорската опера със специалното участие на световноизвестния оперен певец Калуди Калудов, солисти, хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора и циркови артисти. Режисьор на постановката е Огнян Драганов, диригент Ивайло Кринчев, художник Каталин Йонеску-Арборе /Румъния/, диригент на хора Младен Станев.
 
Предварителна продажба на билети на www.eventim.bg
 
Под патронажа на Министъра на културата г-н Боил Банов

Посвещава се на:

160 години от рождението на Джакомо Пучини

200 години от рождението на Шарл Гуно

100 години от рождението на Ленард Бърнстейн

120 години от рождението на Джордж Гершуин

 

Програма

12.07. – четвъртък
19.00 – площада пред Община Правец В ДУХА НА В. А. МОЦАРТ концерт на площада Духов оркестър - Велико Търново
Диригент Владимир Бошнаков
Официално откриване

20:00 – сцена Читалище "Заря 1895"

За първи път в България гостува Марионетна опера – Линдау, Германия
В. А. Моцарт - "ВЪЛШЕБНАТА ФЛЕЙТА" опера в две действия
Режисура и драматургия Ралф Хехелман
Кукли Бернхард Лайсмюлер
Кукли глави Себастиан Деммел
Костюми Бернхард Лайсмюлер
Сценография Бетина Хумич

13.07. – петък
15:00 – Читалище "Заря 1895"
Марионетна опера – Линдау, Германия
В. А. Моцарт - "ВЪЛШЕБНАТА ФЛЕЙТА" опера в две действия
Режисура и драматургия Ралф Хехелман
Кукли Бернхард Лайсмюлер
Кукли глави Себастиан Деммел
Костюми Бернхард Лайсмюлер
Сценография Бетина Хумич

21:00 – сцена Езерото
160 години от рождението на Джакомо Пучини
ТУРАНДОТ“ опера от Джакомо Пучини
Съвместна продукция на Държавна опера-Стара Загора и
Държавен куклен театър- Стара Загора
Режисьори Огнян Драганов, Дарин Петков
Диригент Владимир Бошнаков
Сценография и костюми Каталин Йонеску-Арборе /Румъния/
Васил Рокоманов и Силва Бъчварова
Художествено осветление Васко Лисичов /Македония/
Пластика Хзе Фу-Чен /Тайван/
Хормайстор Младен Станев
Солисти Драгана Радакович /Сърбия/, Дарио ди Виетри /Италия/, Цветелина Василева, Юлиан Константинов, Теодор Петков, Георги Динев, Ивайло Йовчев, Иван Кабамитов, Симеон Симеонов и др.
С участието на ДЮСОБ „Маргаритки“ при Държавна опера-Стара Загора
Актьори от Държавен куклен театър-Стара Загора: Биляна Райнова, Деница Янакиева, Диляна Спасова, Елица Стоянова, Латина Беровска, Таня Георгиева, Татяна Андреева, Калоян Георгиев, Кирил Антонов, Любен Чанев, Станислав Матев, Цвети Пеняшки, Янчо Иванов
Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“
Солисти, оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора

14.07. – събота
11.00 часа – зала „Правец“-Хотел Риу Правец ризорт
Среща с автограф – КАЛУДИ КАЛУДОВ – 40 години на сцената
Водещ Боянка Арнаудова
15:00 – сцена Читалище "Заря 1895"
Марионетна опера – Линдау, Германия
"ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО“ балет от П. И. Чайковски
По хореография на Мариус Петипа
Хореограф, репетитор Юта Меер
Кукли Бернхард Лайсмюлер / Бернхард Моргенщерн
Кукли глави Себастиан Деммел
Костюми Бернхард Лайсмюлер / Аманд Перез
Сценография Бетина Хумич

21:00 – сцена Езерото
200 години от рождението на Шарл Гуно
Премиера
ВАЛПУРГИЕВА НОЩ“ музикален танцово-театрален спектакъл
Диригент Ивайло Кринчев
Режисьор Боян Крачолов
Хореография Филип Миланов
Художник на костюмите Салваторе Русо /Италия/
Солисти Ивайло Джуров, Ивайло Михайлов, Евгения Ралчева
Актьори Димитър Крумов, Иван Николов, Надя Керанова
Солисти балет Валери Миленков, Александър Александров, Анелия Димитрова
Оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора

23:00 – Пиано бар, хотел Риу Правец Ризорт

В памет на българския музикален гений Панчо Владигеров - композитор, музикант, диригент, педагог и общественик
Да бъдеш Ленард Бърнстейн100 години от рождението на прочутия американски диригент, композитор и пианист
120 години от рождението на Джордж Гершуин

С участието на Теодора Късметска – Сороков цигулка, Ружа Семова пиано, Александър Владигеров тромпет и флюгелхорн, Константин Владигеров пиано и кларинет

15.07. – неделя
15:00 – сцена Читалище "Заря 1895"
Марионетна опера – Линдау, Германия
"ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО“ балет от П. И. Чайковски
По хореография на Мариус Петипа
Хореограф, репетитор Юта Меер
Кукли Бернхард Лайсмюлер / Бернхард Моргенщерн
Кукли глави Себастиан Деммел
Костюми Бернхард Лайсмюлер / Аманд Перез
Сценография Бетина Хумич

21:00 – сцена Езерото
„ПАЛЯЧИ“ опера от Руджеро Леонкавало
Диригент Ивайло Кринчев
Режисьор Огнян Драганов
Сценография и костюми Каталин Йонеску-Арборе /Румъния/
Хормайстор Младен Станев
Калуди Калудов – в ролята на Канио
Солисти Анна Дитри, Нико Исаков, Теодор Петков, Ивайло Йовчев
Със специалното участие на артисти от трупата на Академичен цирк „Балкански“
Солисти, хор, оркестър на Държавна опера-Стара Загора

Още новини