Начало Новини Актуално Международен куклено-театрален фестивал за възрастни Пиеро 2011 се провежда в Стара Загора

Международен куклено-театрален фестивал за възрастни Пиеро 2011 се провежда в Стара Загора

Актуално
Международен куклено-театрален фестивал за възрастни Пиеро 2011

Над 300 участници от страната и чужбина ще гостуват на тазгодишния седми по ред Международен куклено-театрален фестивал за възрастни Пиеро 2011 в Стара Загора. За шестте дни на форума със своя продукция ще се изявят 9 чуждестранни и 11 български трупи.

Гостите от чужбина идват за фестивала, който ще се проведе от 24 до 29 септември 2011 г., от всички краища на света - Бразилия, САЩ, Италия, Испания, Чехия, Украйна, Русия. Докато на български ще можем да слушаме актьорите от съставите на Силистра, София, Пазарджик, Видин, Варна, Пловдив, Търговище и, разбира се, от старозагорския Куклен театър.

"Програмата е много силна и разнообразна. Авторите са от Бокачо, през Бекет, Шекспир до Чудомир, така че за всеки ще има по нещо", похвали се Дарин Петков, директор на старозагорския Куклен театър. Голямото постижение, според него, е, че предварителната селекция е отсяла единадесет родни професионални състава, което затвърждава статута на фестивала като най-силния професионален форум за театрално изкуство у нас - и като мощност, и като ниво на художествения продукт. В 5-членното жури на феста фигурират имената на руския театровед Олга Глазунова, Ивета Скрипкова - режисьор и директор на фестивала в Банска Бистрица в Словакия, проф. Васил Рокоманов - сценограф, Юрий Дачев - театровед и Петър Цанков - композитор.
Двадесет постановки ще участват в конкурсната програма, като извън състезателната част ще бъдат представени още четири куклени спектакъла за възрастни.

"Програмата е толкова натоварена, че дори две пиеси ще се играят часове преди официалното откриване на фестивала на 24 септември на Античната улица", каза още директорът на културния институт. Затова тази година фестът ще върви на пет сцени - тази на Кукления, Драматичния театър "Гео Милев"- голяма и камерна зала, Държавна опера и Античната улица в Регионалния исторически музей.

Голямата гордост на Дарин Петков е, че тази година неговата трупа ще се включи с три проекта - "Другият", "Комедия аха-аха Дел`Арте" и "Коледна песен".

"Крайно време беше, като домакин, да покажем мощна продукция. Защото не сме забравили, че на първия "Пиеро" през 2000 година ние бяхме само организатори и не участвахме в конкурсната програма. Затова сега ще се реваншраме подобаващо", доволен е той.

Специално за фестивала в Стара Загора идва саксофонист номер едно на Унгария - Виктор Тот. Неговият етно-джаз концерт ще е на 26 септември на Античната улица. Българката Габриела Хаджикостова от Малко театро-Унгария ще представи извън състезателната част спектакъла си "Елада Пиньо и времето" на Керана Ангелова. Като музикант в постановката и отделно, и със своя живописна изложба пък ще се включи небезизвестният на старозагорската публика Николай Иванов - Ом. По време на форума ще бъде представена и новата книга на писателката Керана Ангелова "Улицата на пеперудите".
Цените на билетите за представленията и концертите ще са от 5 до 10 лева, като те могат да се закупят на касата и по електронен път от сайта на Кукления театър. Часове преди постановката билети  ще се подават и в съответния театър, където ще се играе представлението.

Медиен партньор на фестивала тази година ще е Българската национална телевизия, която ще подготви 54-минутен филм за събитието. Той ще бъде излъчен по сателитния канал след 20 октомври.

Информация: вестник Новината

Още новини