Начало Новини Актуално Между 20 000 и 25 000 души посетиха БАТА Агро, има много реализирани сделки

Между 20 000 и 25 000 души посетиха БАТА Агро, има много реализирани сделки

Актуално

Рекорден брой посетители отчитат организаторите на международното изложение БАТА Агро, което бе закрито вчера на летището в Стара Загора. Общо между 20 000 и 25 000 души са посетили нашето изложение в дните от 8 до 12 май, като четвъртък, 10 май, бе най-силен - над 5200 души. Дори в събота преди закриването имаше много сериозно присъствие, съобщи за медията ни Христофор Бунарджиев, председател на УС на Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА), които организираха изложението за 3-ти път.

По данни на държавен фонд Земеделие, професионалните фермери в България са между 5000 и 7000 души. Цифрите сочат, че всички професионално ангажирани със земеделие са посетили изложението поне веднъж, а някои - по няколко пъти. Това е много сериозно постижение, още повече, че сега е много ангажиран период за фермерите - пръскания, торене и т.н., отчете Бунарджиев, цитеран от вестник Старозагорски новини.

Успяхме да предизвикаме добрите сили в природата и заваля дъжд. Знаете, че още министър Мирослав Найденов на откриването си пожела да завали. Така отпаднаха притесненията на земеделците и всички станаха много по-позитивни. Събудиха се и надеждите за добра реколта, добави организаторът.
Колко сделки са били сключени по време на изложението, Христофор Бунарджиев отказа да уточни с обяснението, че това е търговска тайна. Важното е, че на голяма част от мострите в събота имаше надписи Продадено, и то на конкретни фирми. Тези трактори, комбайни и машини днес ще потеглят към новите си собственици. Мога само да кажа, че нашата фирма Булагро Груп реализира голяма сделка за 200 000 евро за продажбата на най-новата самоходна пръскачка, която е хит сред европейските фермери, съобщи Бунарджиев. Заради разпрашаването от вятъра и непрецизното разпръскване на препаратите за растителна защита със самолети, все повече авиацията на Запад отстъпва за сметка на ходещите пръскачки.

Не на последно място искам да подчертая, че и местният бизнес спечели от нашето изложение. Цяла седмица всички хотели в града и в Старозагорските минерални бани бяха заети напълно, даже се наложи да настаняваме участници в Казанлък. Ресторантьорите и магазинерите също потриват доволно ръце. През последните години секторът земеделие е един от малкото, които бележат ръст, хората печелят и харчат парите си, допълни Христофор Бунарджиев.
165 фирми, сред които и 3 международни, 8 банки и лизингови дружества и 6 аграрни вузове участваха на 3-тото изложение БАТА Агро.

Още новини