Начало Новини Актуално Между 15 и 18 хил. лева е първоначалната инвестиция за 2 дка охлюви

Между 15 и 18 хил. лева е първоначалната инвестиция за 2 дка охлюви

Актуално

В България бизнесът с охлюви започва преди 13 години в Крушевица. Там са и най-големите производители в България на двата вида култивирани охлюви - Хеликс Асперса Мюлер и Хеликс Асперса Максима, които ги развъждат върху 54 дка, но тази година заради кризата площта е 34 дка.

Оттам крадох занаят, както се казва, а и четох много литература, инициативен човек съм. От тях сега купуваме първоначалния материал, но мисля и аз да развъждам от догодина, казва пред вестник Национална бизнес поща Илиян Илиев, търговски директор на Захара ООД, който от 2 години се занимава и с отглеждане на охлюви.
В страната иначе има 70 ферми приблизително. Сега на 28 ноември ще се съберем около 20-тина охлювъди от страната, за да поговорим на национална среща за този бизнес, идеята е за създаване на организация, различна от охлювъдния клъстър, където нещата се оказаха илюзорни, казва той.

До миналата година в Стара Загора нямаше нито една охлювна ферма, тази година са вече 3 - нашата, която е в близост до Аязмото, в Змейово и до Конната база, които работят с нас. И трите ферми са по 2 дка, като оптималният вариант на 1 дка е да има 250 хил. охлюва, иначе смъртността е висока и спада рентабилността. В Тракийския университет също обучават студенти от специалността Животновъдство в отглеждане на охлюви и можем и с тях също да си съдействаме, обясни Илиев.
Ние в Стара Загора отглеждаме само Хеликс Асперса Максима. Той е с по-малка като размер черупка, но месото е повече от другия вид. Сравняваме го с дивия охлюв Лукорум, който се търси в Гърция, с 30 процента е по-голям като размер на черупката, но месото на Лукорум е с по-различна киселинност, докато Максима е призната за мерцедеса на охлювите като вкусови качества. Износът е около 300 тона общо за франция и Италия. А Лукорум, дивият охлюв, циганите го събират и го предават за Гърция за 1.20 евро. В магазините там този охлюв излиза 8 евро/кг като краен продукт хиберниран, което означава ти да си го вариш, готвиш и т.н. Минималните разходи като инвестиция първата година за 2 дка са между 15 и 18 хил. лева. При тези цени на пазара в момента реално погледнато във фирмата обратно се връщат след първата година между 15 и 18 хил. лв. Тоест колкото вложиш, толкова изкарваш. Загуба може да има, ако не спазваш технологиите.

Втората година обаче каквото вложиш, печалбата ти е двойна. Така е, защото инфраструктурата е вече изградена и плащаш само охлювите и храната. Примерно, ако вложиш 9 хил. лв., ще изкараш 18 хил. лв. Но реалната рентабилност при наблюденията ми е, че на 1 дка чистата печалба е между 2 и З хиляди лева. Има хора, които само с това се занимават в България, но те гледат по 6-8 или 10 дка. И те се издържаха с този бизнес до момента. В момента в кризата нещата се промениха драстично, няма пазари. До тази година охлювите се изкупуваха между 4 и 4.50 лв. за кг за Максима, а в момента цената е между 2.80 и 3.10 лв. за кг. Поради това има ферми, които намаляват декарите с охлюви, които отглеждат.

Захара с нейния опит и документи, даващи й право да се занимава с производство на храни, отвори цех с производство на известната френска рецепта Охлюви по бургундски. По този начин ние затворихме цикъла, това се случи преди около 2 месеца. Вече ги предлагаме в Метро, в опаковка по 12 броя, което е 2 порции, като цената е 5.27 лв. За сравнение в Гърция и във франция за същото количество цената по магазините е 14-15 евро, а в Италия е 13 - 17 евро. Означава, че българите могат да ядат деликатес, за който по френските ресторанти порцията е 20 - 25 евро, само за 2.63 лв. Охлювът се счита за много силен афродизиак, затова и нашата рецепта е с надпис за потентност и дълголетие. Изключително полезно и хранително месо е и няма грам холестерол, много помага при гастрити и язви, пояснява Илиев. Засега сме единствените в страната, които предлагаме подобно нещо по магазините. Предстои да разработим и още рецепти, да бланшираме. Водят се преговори и с Гърция, която е на трето място по консумация на охлюви в света. За момента само ограниченият капацитет на производство ни спира да подпишем с гръцкото Метро. Като капацитет можем да произвеждаме реално около тон-тон и половина на месец в момента. Но пак казвам, че засега сме още в предучилищната възраст в това производство. Успяваме обаче да изкарваме продукция със същите вкусови качества като другите държави, но 5 пъти по-евтино, заради което сме сериозна конкуренция на Запад. Мисля да разширявам фермата с нови 4 дка и съм сключил договори и с две нови ферми. Пробвах да кандидатствам и по земеделски програми за пари от еврофондовете. Парадоксът е, че чиновничка в Министерството на земеделието, която ме прие, каза, че за да отговорим на условията трябва да сложим ушни марки на животните. Питам се тогава как ли са се справили пчеларите, които получават пари по такива програми, допълни с чувство за хумор Илиян Илиев.

Още новини