Начало Новини Актуално Мегалитът край Бузовград е обявен за природна забележителност

Мегалитът край Бузовград е обявен за природна забележителност

Актуално

Мегалитът Бузовград забележителност

Със свое писмо от началото на юни т.г. Министерството на културата уведомява Община Казанлък за решението на 11-членната комисия, сформирана със заповед на министъра на културата Вежди Рашидов, която да определи режимите за опазване - граници и предписания, на обект Мегалита, разположен в местността Буба кая в землището на село Бузовград, община Казанлък.

Председател на комисията е главният експерт в Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), археологът Жарин Величков.
Поради осъществената социализация и увеличаващата се популярност на природния скален феномен, наричан Мегалита, със свое решение Комисията предлага на МОСВ и РИОСВ да го обявят за природна забележителност. Комисията определя границите и териториалния обхват на скалния феномен, който заема площ от 3.580 дка. Тя излиза и с предписания за неговото опазване - те да бъдат определени със Заповед на министъра на околната среда и водите, съгласно разпоредбите на чл. 36, ал. 1 от Закона за защитените територии.

Т.нар. тракийско скално светилище е разположено на 572 м надморска височина в северните склонове на Сърнена Средна гора. Представлява връх с местно наименование Буба кая (Бащин камък), като след изследванията на проф. Александър Фол и проф. Валерия Фол мястото е познато като Слънчева врата или Мегалита.
Мегалита е естествено скално образувание от типа скален прозорец. През 2006 г. в района на скалния феномен са правени сондажни археологически проучвания.
Археологическият обект се намира на 4 км юг-югоизток от центъра на с. Бузовград, с изключителна гледка към Казанлъшката котловина и поречието на р. Тунджа. Тук е реализиран проект за екопътека.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини