Начало Новини Актуално Медина Мед печели нови пазари в Европа

Медина Мед печели нови пазари в Европа

Актуално
Иван Панчов

Очаквам по-добра финансова година за бизнеса в България, казва Иван Панчов, собственик на Медина Мед. Медина Мед непрекъснато усъвършенства технологиите си за регенерат на всякакви гуми. Фирмата се гордее с факта, че първа в България започна студен регенерат на три размера селскостопански гуми.

2010 година беше по-добра за Медина Мед от предходната година, показва равносметката на собственика на фирмата Иван Панчов. Доказателства за успехите на управляваната от него компания са не само увеличените с над 10% обеми на продажбите, но и новите клиенти, разширените пазари и привлеченият нов партньор в бизнеса в лицето на GOOD YEAR.

Не случайно рекламното лого на фирмата ни е „Медина Мед - истинските гуми!”, казва Иван Панчов. През годините не само, че успяхме да спечелим много нови клиенти, но и запазихме старите, което е гаранция за качеството, което предлагаме, допълва собственикът.

През 1992 г. Медина Мед стартира своята дейност с внос на гуми Barum , като през 1996 започва производството си на регенерирани гуми  и бързо се превръща в лидер в тази дейност в България. Днес фирмата е желан бизнес партньор, както у нас, така и в чужбина. Още през 1998 г. Медина Мед печели златен медал от Международния есенен технически панаир в Пловдив за качеството на възстановяваните по метода „Студен регенерат” на гуми за автобуси и камиони. През 2003 г. компанията получава най-високото отличие на Международния панаир в Пловдив за регенерата си на индустриални гуми.

Днес Медина Мед е директен вносител на автомобилни гуми от концерните Michelin и Continental, както и техните марки Michelin, Kleber,  Kormoran, Bfgoodrich, Continental, Semperit, Barum, America Sportiva  и General.
От септември 2010 г. фирмата започна внос на гуми от GOOD YEAR с марките GOOD YEAR, Dunlop, FULDA и SAVA.

Медина Мед работи основно с експортно ориентирани фирми. Ръстът в продажбите на регенерирани от Медина Мед гуми за коли, които изнасят български стоки в чужбина говори, че експортът на български стоки в чужбина значително е нараснал, смята Иван Панчов. Това ми дава основание да очаквам по-добра финансова година не само за моята фирма, но като цяло и за бизнеса в цялата страна, смята той.

През 2002 г. Медина Мед развива нов сегмент в дейността си, като започва доставка на качествени регенерирани гуми за фирми от миннодобивната промишленост. Компанията става основен доставчик на регенерирани гуми за две мини в Гърция, скоро очаква да сключи договор и с трета гръцка фирма. Имаме сериозни клиенти и в Македония, където също работим с две мини, както и в Румъния, казва собственикът на Медина Мед .
В края на 2010 г. рязко нараства цената на новите и регенерирани гуми на пазара. Причината е в повишаването на цената на каучука на световните пазари, която скача двойно за по-малко от година. Поскъпват всички каучукови продукти на пазара. Ако една гума на машина, която работи в минната промишленост струваше 15 000 евро, сега вече нейната цена е 20 000 евро. През последните месеци цената на гумите за камиони се е качила с 10%, на индустриалните гуми с 30 % . Очаква се и нов ценови скок. В същото време Медина Мед предлага регенарат на гумите, който струва на фирмите само 50% от цената им като нови, а пробегът им остава същия, подчертава Иван Панчов. Така трудни ситуации като тази дават още по-големи възможности Медина Мед да докаже своите предимствата. Днес клиенти на регенерираните индустриални гуми на Медина Мед са компании като - Челопеч Майнинг АД,  Асарел Медет АД, Каолин АД ,Златна Панега цимент АД и много други.

Медина Мед непрекъснато усъвършенства технологиите си за регенерат на всякакви гуми. Фирмата се гордее с факта, че първа в България започна студен регенерат на три размера селскостопански гуми. Процесът на модернизиране на регенерата на гуми в Медина Мед е непрекъснат процес. Подобряваме качеството си с всяка изминала година, внедрявайки най-новите технологични постижения в тази сфера, казва Иван Панчов. Амбициите на компанията са през 2011г. да разшири значително пазарите си в Европа, като започне износ на регенерирани индустриални гуми за Полша. Компанията е на път да спечели и друг нов клиент - медодобивна мина в Сърбия. Сключването на подобни договори неизбежно ще разшири производството, ще разкрие нови работни места. Фактът, че в Медина Мед през годините няма никакво текучество на кадри, нито пък съкращения на персонал,дори обратно увеличаване на  персонала, говори много, казва Иван Панчов.

Информация: вестник Пари

Още новини